Pracovný postup:
Príprava kapra (cca 30 minút):
1. Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín za použitia lyžice alebo škrabky na ryby. Postupujeme od chvosta k hlave proti rastu šupín.
2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.
3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.
4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou
a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou
dole).
5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju
prepekáme dochrumkava.
6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.
7. Vysoké
porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.
Príprava omáčky (cca 90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.
3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.
4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme
cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
5. Potom do základu pridáme
cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový
kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.
Príprava knedlí (cca 60 minút):
1. Hrnčeky vymastíme olejom a obrátime hore dnom (prebytočný olej
odkvapká).
2. Mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme.
3. Vajcia oddelíme
na žĺtky a bielky.
4. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme
do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou.
5. Do bielkov pridáme soľ
a ušľaháme z nich pevný sneh.
6. Žĺtky spojíme s bielkami jednoduchým
obracaním metličky a opatrne zapracujeme aj hrubú múku.
7.Vzniknutú
hmotu krátko a ľahko zmiešame s olúpaným, na kocky nakrájaným
pečivom a petržlenovou vňaťou.
8. Hmotou naplníme pripravené hrnčeky
a uzavrieme alobalom.
9. Varíme v pare pri teplote 100 °C asi 40 min.
10. Po
uvarení knedlíky necháme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ich.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu predhriateho taniera položíme prekrojené, naparené
knedle.
2. Z pravej strany o ne oprieme porciu opečeného kapra a podlejeme
čiernou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.