Postup:
1. Severského homára môžeme pripravovať v celku alebo ho olúpeme. Vždy však musíme vybrať črievko. Slávky a mušle dôkladne prepláchneme vo vode (niekoľkokrát ju vymeníme), aby sme odplavili piesok.
2. Ryžu prepláchneme vodou a necháme v cedidle odkvapkať. Šafran namočíme v troške vlažnej vody. Olúpanú šalotku nakrájame nadrobno a orestujeme ju krátko na olivovom oleji len tak, aby zosklovatela.
3. Vsypeme ryžu, zamiešame a opäť orestujeme. Potom ryžu zalejeme bielym vínom a následne vriacim kuracím vývarom. Pridáme vodu s namočeným šafranom a dochutíme soľou.
4. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 20 minút. Potom pridáme homára, mušle, slávky a už len krátko povaríme. Ryža musí byť zmäknutá a na povrchu s povlakom.
5. Tesne pred koncom tepelnej úpravy pridáme na kocôčky nakrájané olúpané paradajky (tie sme si najskôr sparili vo vriacej vode a olúpali).
6. Pevné (vychladené) kúsky masla vmiešame tesne pred podávaním spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Rizoto podávame ideálne na nahriatom tanieri.