Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Čili homár

Čili homár

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★★
Čas prípravy: 40 min.

Ingrediencie:

 
  • 2 ks čerstvého homára
  • 500 g očistených sladkých čili papričiek
  • 5 šalotiek nakrájaných najemno
  • 1 zázvor nakrájaný najemno
  • 1⁄2 koreňa galangal
  • 1 zväzok citrónovej trávy nasekanej najemno
  • 3 puky palmového cukru
  • 80 g krevetovej pasty
  • 2 pol. lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 zväzok koriandra
  • skelety z 2 homárov
  • 6 pol. lyžíc rybacej omáčky
  • 3 000 ml kokosového mlieka

Doplnky :

 
  • vyprážaná tráva zo sladkého zemiaka
  • 2 pol. lyžice orestovaných kokosových hoblín
  • 3 ks pošírovaného bok choy

Postup:

Príprava bylinkového masla:

1. Vo vriacej vode sparíme čili papričky a okamžite ich schladíme v ľadovej triešti. 

2. Necháme odkvapkať a v mixéri rozmixujeme na hustú červenú pastu.

3. Homára vložíme do vriacej vody na 6 minút, potom ihneď schladíme, vylúpeme na jednotlivé porcie a skelety použijeme na základ čili omáčky.

4. Na tuku orestujeme šalotku, zázvor, galangal a citrónovú trávu, v polovici restovania pridáme skelety spolu s palmovým cukrom. Všetko dôkladne restujeme do skaramelizovania. 

5. Do zlatistého základu pridáme krevetovú pastu, paradajkový pretlak a nasekaný koriander. Dôkladne premiešame a podlejeme rybacou omáčkou.

6. Necháme odpariť nadbytočnú vodu a celý základ podlejeme kokosovým mliekom. Pomaly varíme 1 hodinu. 

7. Po uvarení zo základu odstránime skelety homára a všetko dôkladne rozmixujeme na jemnú pastu, ktorú pred servírovaním ešte zjemníme kokosovým mliekom.

 

Podávanie:

1. Jednotlivé porcie homára vložíme do maslového rybieho vývaru a zľahka prehrejeme. 

2. Čili základ zľahka zarestujeme, podlejeme kokosovým mliekom, poprípade dochutíme čerstvými čili papričkami a rybacou omáčkou.

3. Homára podávame s pošírovaným bok choy, smaženou trávou zo sladkých zemiakov a kokosovými hoblinami. 

4. Celý pokrm môžeme ozdobiť thajskou bazalkou, Salicorniom a vyšľahaným kokosovým mliekom. 

5. Vhodnou prílohou je jazmínová ryža.

 

Recept podľa šéfkuchára Zdeňka Křížka.

 


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Ryby a plody mora