Postup:
Príprava bylinkového masla:
1. Vo vriacej vode sparíme čili papričky a okamžite ich schladíme v ľadovej triešti.
2. Necháme odkvapkať a v mixéri rozmixujeme na hustú červenú pastu.
3. Homára vložíme do vriacej vody na 6 minút, potom ihneď schladíme, vylúpeme na jednotlivé porcie a skelety použijeme na základ čili omáčky.
4. Na tuku orestujeme šalotku, zázvor, galangal a citrónovú trávu, v polovici restovania pridáme skelety spolu s palmovým cukrom. Všetko dôkladne restujeme do skaramelizovania.
5. Do zlatistého základu pridáme krevetovú pastu, paradajkový pretlak a nasekaný koriander. Dôkladne premiešame a podlejeme rybacou omáčkou.
6. Necháme odpariť nadbytočnú vodu a celý základ podlejeme kokosovým mliekom. Pomaly varíme 1 hodinu.
7. Po uvarení zo základu odstránime skelety homára a všetko dôkladne rozmixujeme na jemnú pastu, ktorú pred servírovaním ešte zjemníme kokosovým mliekom.
Podávanie:
1. Jednotlivé porcie homára vložíme do maslového rybieho vývaru a zľahka prehrejeme.
2. Čili základ zľahka zarestujeme, podlejeme kokosovým mliekom, poprípade dochutíme čerstvými čili papričkami a rybacou omáčkou.
3. Homára podávame s pošírovaným bok choy, smaženou trávou zo sladkých zemiakov a kokosovými hoblinami.
4. Celý pokrm môžeme ozdobiť thajskou bazalkou, Salicorniom a vyšľahaným kokosovým mliekom.
5. Vhodnou prílohou je jazmínová ryža.
Recept podľa šéfkuchára Zdeňka Křížka.