Postup:
Príprava králika:
1. Očisteného králika vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a pozvoľna varíme do zmäknutia mäsa.
2. Uvareného králika vyberieme z vývaru a oberieme mäso.
Poznámka: Výhodou tejto úpravy je, že mäso zostane šťavnaté a nemusíme používať bôčik.
Príprava doplnkov:
Cibuľový vývar: Cibuľu nakrájame na rezančeky a orestujeme na oleji dozlatista. Prilejeme kurací vývar, demi-glace, čerstvý tymian a necháme vylúhovať.
Pečená šalotka: Neolúpanej šalotke skrojíme korienok, vložíme ich na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme a pečieme v rúre na 180 °C cca 15 minút. Vychladnutú šalotku prstami vylúpneme zo šupky osolíme a môžeme servírovať.
Cibuľové krúžky: Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Obalíme ich najskôr v hladkej múke a následne v cestíčku pripravenom z múky, vajec, škrobu, sódovky a ľadovej triešte. Krúžky vyprážame vo vopred ohriatom oleji na 170 °C dozlatista. Vyprážané krúžky necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Cibuľové čipsy: Olúpanú červenú cibuľu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a sušíme ich v sušičke (na ovocie či zeleninu); najlepšie deň vopred.
Smažená cibuľa: Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a vyprážame dozlatista v oleji ohriatom na 170 °C.
Cibuľová strúhanka: Časť vyprážanej cibule vložíme do mixéra spoločne s preosiatou a na masle orestovanou strúhankou a rozmixujeme. Hotovú cibuľovú strúhanku osolíme.
Restovaná šalotka: Olúpanú šalotku nakrájame pozdĺžne na výseky, ktoré orestujeme na olivovom oleji dosklovita. Pridáme cukor, necháme ho skaramelizovať a následne zalejeme bielym vínom. Tekutinu necháme odvariť.
Lahôdková cibuľka: Umytú lahôdkovú cibuľku skrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, v ktorom ju uvaríme na zhryz.
Špenátové čipsy: Listy baby špenátu vypražíme po jednom lístku tak, aby zostal jasne zelený. Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke.
Servírovanie:
1. Na stred taniera nalejeme cibuľový vývar, doň preložíme guľaté zemiakové knedličky z klasického zemiakového cesta, k nim naaranžujeme kúsky vareného mäsa z králika, pečenú šalotku, vo vývare uvarenú cibuľku a vyprážanú cibuľku.
2. Vyprážané cibuľové krúžky priložíme zboku k zemiakovým guľkám, ktoré následne posypeme strúhankou.
3. Potom dekorujeme cibuľovými čipsami, lístkami vyprážaného špenátu a petržlenovou vňaťou.
Poznámka: K tomuto pokrmu sme zvolili guľaté zemiakové knedle, rovnako výborne budú ale ku králikovi chutiť napr. opečené šúľance.