Pracovný postup:
Príprava mäsa (cca 20 minút):
1. Zajačie stehná odblaníme, prešpikujeme klínkami slaniny, ochutíme soľou a korením.
Príprava omáčky (90 minút):
1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.
2. Z korenín si pripravíme odvar, a necháme ho vylúhovať.
3. Na časti masti si opečieme mäso, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri.
4. Mäso vyberieme, pridáme zvyšok masti, vložíme koreňovú zeleninu a restujeme ju.
5. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.
6. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót a hrozienka.
7. Následne vložíme opečené mäso, ochutíme soľou, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso za občasného miešania podlievame vývarom.
8. Ak máme mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, do kastróla pridáme zvyšnú časť vína, nastrúhaný perník, zmiernime príkon tepla a ešte varíme miernym varom, aby sa perník úplne rozvaril.
9. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso.
Príprava šúľancov (45 minút):
1. Olúpané zemiaky nakrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a varíme úplne do mäkka. Mäkkosť skontrolujeme vpichom dvojzubej vidličky.
2. Pomocou pokrievky 2/3 vody scedíme, zemiaky zasypeme hrubou múkou, vareškou premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prepariť múku. Hrniec môžeme nechať aj na kraji sporáka, ale pozor na pripálenie.
3. Následne zemiaky s múkou vypracujeme na hladkú hmotu pomocou pučidla či stroja.
4. Cesto si odvážime na dieliky s hmotnosťou 50 g (4 ks na porciu) a vytvarujeme šúľance.
5. Tie potom pred servírovaním opekáme zo všetkých strán na prepustenom masle do zlatista.
Servírovanie:
1. Stehno zajaca prelejeme čiernou omáčkou a doplníme porciou opečených šúľancov. Pokrm podávame na nahriatom tanieri.