Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Kohút na víne

kohout_na_vine-400

Počet porcií: 8
Obtiažnost: ★★
Čas prípravy: 4 hod.

Ingrediencie:

 
  • 2,5 kg kohút celý
  • 100 g masť
  • 250 g mrkva
  • 200 g cibuľa
  • 150 g slanina
  • 40 g paradajkový pretlak
  • 3 ks cesnak
  • 50 ml červený vínny ocot
  • 50 g cukor
  • 1,5 l červené víno Francúzsko
  • 5 vetvičiek tymian
  • 10 guľočiek nové korenie
  • 10 guľočiek celé čierne korenie
  • 1 l vývar z odrezkov kohúta
  • 150 ml koňak
  • 100 g maslo
  • 10 ks karotka
  • 250 g malé šampiňóny
  • 100 g perlové cibuľky
  • 150 g slanina
  • 10 g petržlen plochý
  • 10 g estragón
  • 10 g ligurček 

Postup:

1. Kohúta rozrobíme.

2. Prsia a stehná osolíme, okoreníme a zatiahneme na sadle. Zbytok kohúta použijeme v prípade potreby do vývaru.

3. V hrnci, kde sme zatiahli mäso, si pripravíme základ. Postupne zarestujeme na veľké kusy nakrájanú mrkvu (250 g), cibuľu (200 g), slaninu (150 g), 2 lyžice paradajkového pretlaku, cesnak (3 strúčiky), pridáme nové korenie (10 guľôčiek), 2 bobkové listy, tymian (5 vetvičiek), čierne korenie celé (10 guľôčiek), pridáme lyžicu cukru a zarestujeme.

4. Zastrekneme 50 ml červeného vínneho octu, zalejeme 1,5 litrom červeného vína, pridáme 1 liter vývaru zo skeletu kohúta a privedieme k varu.

5. Dáme vychladnúť.

6. Do vychladnutého základu pridáme kúsky kohúta a necháme marinovať v chlade 24 hodín.

7. Ďalší deň mäso vytiahneme – základ privedieme k varu a mäso vložíme späť – prikryjeme pokrievkou a pečieme na 120 stupňov 3 hodiny.

Medzitým čo sa kohút pečie, si pripravíme:

1. Karotku očistíme, blanšírujeme v osolenej vode 3 minúty a orestujeme na sadle.

2. Orestujeme na drobno nasekanú slaninu, na výpeku orestujeme malé šampiňóny a osolíme ich.

3. Nasekáme petržlen, estragón a ligurček.

4. Akonáhle bude kohút mäkký, vytiahneme mäso, oberieme ho od kostí a koží.

5. Základ scedíme a zvaríme na cca 1/4 až vznikne omáčka.

6. Do druhého hrnca nalejeme 150 ml koňaku, zapálime a zvaríme na glazé.

7. Pridáme zredukovanú omáčku, prevaríme a zašľaháme do nej studené maslo.

8. Omáčku nalejeme na kohúta a pridáme mrkvu, slaninu, šampiňóny, 2 lyžice perlových cibuliek a bylinky. Môžeme servírovať s bielou bagetou.



Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina