Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečené husiace prso so špenátovými lokšami

pecene_husi_prso_s_loksemi-400

Počet porcií: 6
Obtiažnost: ★★☆☆
Čas prípravy: 120 minut

Ingrediencie:

 
  • MÄSO: 2000 g husacie prsia s kosťou
  • 30 g soľ kamenná 1 g rasca celá
  • ŠŤAVA: 40 g múka hladká
  • 600 g kurací vývar, vlastná výroba
  • ŠPENÁTOVÉ LOKŠE: 450 g zemiaky varný typ B
  • 150 g múka hladká
  • 20 g soľ kamenná
  • 50 g vajcia
  • 50 g špenát listový čerstvý
  • 50 g sadlo škvarené
  • ŠPENÁT: 1000 g špenát listový čerstvý
  • 80 g maslo 82 %
  • 10 g soľ kamenná 80 g
  • cibuľa žltá 15 g
  • cesnak čerstvý 0,5 g
  • korenie čierne mleté
     

Postup:

1. Prípava mäsa (cca 120 minút) HUSACIE PRSIA osolíme, orascujeme a vložíme do gastronádoby. Mierne ich podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre na 165 °C.

2. Počas pečenia prsia podlievame vodou a prelievame výpekom. Prebytočné sadlo odoberáme.

3. Akonáhle sú prsia mäkké, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme, až kým nie je koža na prsiach zlatistá a chrumkavá.

4. Pečené prsia vyberieme do čistej gastronádoby, výpek zlejeme do panvice, vyrestujeme ho na tuk, znížíme príkon tepla, zaprášime múkou, orestujeme do tmavozlatej farby, zalejeme studeným vývarom, rozšľaháme metlou a prevárame asi 15 minút.

5. Potom šťavu precedíme a prípadne dochutíme soľou.

6. Príprava špenátu (cca 5 minút): LISTOVÝ ŠPENÁT preberieme a otrháme z listov stonky.

7. Vložíme ho do veľkej misky alebo gastronádoby, zalejeme ho veľkým množstvom studenej vody a necháme asi 20 minút namočiť. Potom špenát vyberieme z vody a zalejeme ho čistou vodou.

8. Toto opakujeme, až kým nie sú listy absolútne čisté. Potom necháme špenát odkvapkať v sitku.

9. V kastróli rozpustíme maslo, ochutíme ho soľou, nastrúhaným cesnakom a orestujeme na ňom dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu.

10. Následne vložíme listy špenátu a len zľahka ich na masle prehrejeme.

11. Príprava lokší (cca 50 minút): Vopred uvarené zemiaky v šupke olúpeme, nastrúhame, pridáme múku, rozdrobíme, pridáme vajce, soľ  a zľahka spracujeme na cesto.

12. Cesto rozdelíme na rovnaké diely cca o váhe 100 g a vyváľame ich pomocou valčeka na pomúčenej pracovnej doske, na plát 2 mm vysoký.

13. PLACKY opekáme na malom množstvo sadla alebo nasucho dozlata. Po upečení ich potrieme sadlom.

14. Pri servírovaní lokše naplníme špenátom a preložíme.

15. Servírovanie: Na teplý tanier na ľavú stranu položíme naplnené, preložené LOKŠE SO ŠPENÁTOM, na pravú stranu servírujeme porciu pečeného husacieho prsa, ktoré podlejeme šťavou.

 

TIP KUCHÁRA: Pri pečení husy je dobré ju najskôr piecť priklopenú, odkrývame ju, až keď je mäkká. Docielime tak lepšej šťavnatosti mäsa. Servírujeme porciu pečeného husacieho prsa, ktoré podlejeme šťavou.

 


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina