Príprava
Príprava mäsa a omáčky:
1. Husacie žalúdky, srdce i pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy.
2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.
3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.
4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.
5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.
6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.
7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.
9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.
10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
Príprava kapustníka:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. (Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)
2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.
3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.
4. Všetko ručne premiešame a rovnomerne rozložíme do vymasteného pekáča.
5. Pečieme dozlatista na 150 °C približne 60 minút – dĺžka pečenia je závislá od veľkosti pekáča a výšky hmoty.
6. Hotový kapustník necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a pred výdajom zapečieme pod grilom alebo v rúre.
Podávanie:
1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu kapustníka, na pravú stranu servírujeme husací guláš. Pokrm doplníme vetvičkou čerstvého majoránu.