Postup:
Príprava steaku:
1. Kuracie steaky si rozložíme na gastronádobu s papierovou utierkou
a necháme ich „vydýchať”. Tesne pred servírovaním ich potrieme
olivovým olejom a opečieme ich kožou dole dochrumkava. Potom ich
obrátime a ešte krátko opečieme. Steak nesmie byť vysušený. Po opečení
steaky osolíme vločkovou soľou, znovu pokvapkáme olivovým olejom
a servírujeme.
Príprava hummusu:
1. Cícer preberieme, prepláchneme a zalejeme vodou. Namočením cíceru
skrátime dobu varenia. Následne cícer varíme domäkka. Po zavarení sa
z cícera uvoľnia bielkoviny a na povrchu vytvoria penu, ktorú naberačkou
zbierame, pretože ovplyvní celkovú chuť cícera. Po uvarení si malú misku
cícera dáme bokom a použijeme ju na dekoráciu servírovaných pokrmov.
Zvyšný cícer potom preložíme do nádoby, pridáme nakrájaný cesnak,
soľ, pastu Tahin, olej, čerstvo namleté čierne korenie a citrónovú šťavu.
Všetko vymixujeme do hladkej konzistencie.
Príprava bulguru:
1. Ochutený zeleninový vývar s olivovým olejom privedieme k varu, pridáme
bulgur a asi 2 minúty varíme. Potom nádobu s bulgurom odstránime
z príkonu tepla, priklopíme pokrievkou a necháme asi 30 minút pariť.
Následne bulgur premiešame dvojzubou mäsovou vidličkou a necháme
vychladnúť.
Príprava šalátu Tabouleh:
1. Najskôr si sparíme paradajky vo vriacej vode, ihneď ich preložíme
do ľadovej vody a celé olúpeme. Olúpané paradajky nakrájame na štvrtiny,
vykrojíme jadrinec a výseče nakrájame na pravidelné kocôčky 5 mm
veľké. Umytý petržlen a mätu osušíme, otrháme lístky a tie nakrájame
ostrým nožom na jemné rezančeky. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame
na pravidelné kocôčky 2 mm veľké. Do misy vložíme bulgur, kocôčky
paradajok, rezančeky petržlenu a mäty, soľ a všetko jemne a krátko
premiešame.
Príprava citrónov:
1. Umyté citróny prekrojíme na polovice a opečieme ich na pečiacom
papieri. Pri servírovaní ich priložíme k pokrmu.
Servírovanie:
1. Na tanier k ľavej strane rozotrieme hummus, ktorý pokvapkáme olivovým
olejom. K pravej strane na hummus preložíme Tabouleh. Dochrumkava
opečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvareným cícerom
a opečeným citrónom doplníme celý pokrm.