Postup:
Príprava mäsa (cca 90 minút):
1. Hovädzí jazyk očistíme.
2. Koreňovú zeleninu olúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrťky.
4. V hrnci na malom množstve oleja orestujeme koreňovú zeleninu spoločne s cibuľou zľahka do farby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a privedieme k varu.
5. Podľa potreby odoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme hovädzí jazyk a varíme ho domäkka.
6. Po uvarení ho vyberieme, za tepla jazyk rukou olúpeme z kože.
7. Vývar precedíme a uchováme na ďalšiu potrebu.
Príprava jablčného chrenu (cca 20 minút):
1. Chren a jablká olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Pridáme vývar z jazyka, jablčný ocot a premiešame.
3. Dochutíme podľa potreby soľou.
Príprava chleba (cca 90 minút):
1. Najskôr si pripravíme kvások z droždia, teplej vody a múky.
2. Ďalej si ošúpeme cibuľu, nakrájame na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatista.
3. Cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke.
4. Do misky nasypeme múku, soľ, mletú rascu, orestovanú, vychladnutú cibuľu, jablčný ocot a za postupného pridávania teplej vody vypracujeme polotuhé cesto.
5. Misku s cestom prikryjeme a necháme vykysnúť.
6. Akonáhle je cesto vykysnuté, znova ho premiesime.
7. Potom ho odvážime na 500 g, spracujeme do tvarov, preložíme na pomastený plech a necháme dobre nakysnúť.
8. Nakysnuté cesto najskôr zapečieme v rúre na pečenie s parou 270 °C asi 10 minút, dopekáme na 180 °C ďalších 20 minút.
Servírovanie:
1. Uvarený jazyk nakrájame na plátky, doplníme jablkovým chrenom a kúskami čerstvo pečeného voňavého chleba.
Tipy šéfkuchára:
1. Na prípravu chleba môžeme použiť aj celozrnnú múku, môžeme pridávať aj varené zemiaky alebo masť.
2. Ako vložku môžeme použiť rôzne jadroviny alebo sušené ovocie podľa toho, k akému pokrmu chlieb podávame. Najdôležitejšie je dodržanie teplôt pri pečení, aby sme mali pekne vypečenú kôrku.
3. Jablčný chren je dobré zavariť do pohárov a uchovať v chlade. Vydrží tak mnoho mesiacov.