Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Varený hovädzí jazyk s jablkovým chrenom a domácim chlebom

Varený hovädzí jazyk s jablkovým chrenom a domácim chlebom

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 2 h

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 500 g hovädzí jazyk
  • 100 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select korenie čierne, celé
  • 100 g mrkva
  • 100 g zeler buľva
  • 100 g olej repkový

Domáci chlieb:

 
  • 250 g chlebová múka žitná, hladká
  • 250 g chlebová múka pšeničná, hladká
  • 40 g droždie čerstvé
  • 20 g soľ kamenná
  • 5 g rasca mletá
  • 20 g ocot jablčný
  • 200 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 200 g olej na restovanie cibule

Jablčný chren:

 
  • 180 g chren čerstvý
  • 200 g jablká Grenny Smith
  • 80 g vývar z vareného jazyka (bez kalkulovanej ceny)
  • 0,5 g soľ kamenná
  • 0,5 g Horeca Select klinček
  • 8 g ocot jablčný


Cena za jednu porciu: 0,92 €

Postup:

Príprava mäsa (cca 90 minút):

1. Hovädzí jazyk očistíme.

2. Koreňovú zeleninu olúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.

3. Cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrťky.

4. V hrnci na malom množstve oleja orestujeme koreňovú zeleninu spoločne s cibuľou zľahka do farby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a privedieme k varu.

5. Podľa potreby odoberieme z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme hovädzí jazyk a varíme ho domäkka.

6. Po uvarení ho vyberieme, za tepla jazyk rukou olúpeme z kože.

7. Vývar precedíme a uchováme na ďalšiu potrebu.


Príprava jablčného chrenu (cca 20 minút):

1. Chren a jablká olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. Pridáme vývar z jazyka, jablčný ocot a premiešame.

3. Dochutíme podľa potreby soľou.


Príprava chleba (cca 90 minút):

1. Najskôr si pripravíme kvások z droždia, teplej vody a múky.

2. Ďalej si ošúpeme cibuľu, nakrájame na tenké plátky a orestujeme na tuku dozlatista.

3. Cibuľu necháme odkvapkať na papierovej utierke.

4. Do misky nasypeme múku, soľ, mletú rascu, orestovanú, vychladnutú cibuľu, jablčný ocot a za postupného pridávania teplej vody vypracujeme polotuhé cesto.

5. Misku s cestom prikryjeme a necháme vykysnúť.

6. Akonáhle je cesto vykysnuté, znova ho premiesime.

7. Potom ho odvážime na 500 g, spracujeme do tvarov, preložíme na pomastený plech a necháme dobre nakysnúť.

8. Nakysnuté cesto najskôr zapečieme v rúre na pečenie s parou 270 °C asi 10 minút, dopekáme na 180 °C ďalších 20 minút.


Servírovanie:

1. Uvarený jazyk nakrájame na plátky, doplníme jablkovým chrenom a kúskami čerstvo pečeného voňavého chleba.


Tipy šéfkuchára:

1. Na prípravu chleba môžeme použiť aj celozrnnú múku, môžeme pridávať aj varené zemiaky alebo masť.

2. Ako vložku môžeme použiť rôzne jadroviny alebo sušené ovocie podľa toho, k akému pokrmu chlieb podávame. Najdôležitejšie je dodržanie teplôt pri pečení, aby sme mali pekne vypečenú kôrku.

3. Jablčný chren je dobré zavariť do pohárov a uchovať v chlade. Vydrží tak mnoho mesiacov.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina