Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Hovädzia nízka roštenka so zeleninou

nizka-rostena-mangold-salvej-400

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 45 minut

Ingrediencie:

 
  • 2500 g hovädzia nízka roštenka c( striploin )
  • 100 g olej olivový extra panenský
  • 10 g morská soľ, lupienková ( napr. Maldon)
  • 1 g čierne korenie, celé
  • 150 g maslo 82%
  • 20 g šalvia čerstvá
  • ZELENINA: 400 g  fazuľky zelené dlhé francúzske
  • 500 g mangold baby, čerstvý
  • 400 g mangold červený
  • 50 g fazuľky fawa
  • 30 g hrozienka
  • 100 g olej olivový extra panenský
  • 10 g soľ kamenná
  • 10 g cukor krupica
  • 15 g cesnak čerstvý
  • 500 g zeleninový vývar, vlastná výroba

Postup:

1) Hovädziu roštenku necháme v miestnosti ,,vydýchať´´ asi 30 minút položenú na nerezovej gastronádobe. Cez vlákno nakrájame steaky v približnej váhe 250 g.

2) Potom si dobre rozohrejeme panvicu s minimálnym množstvom tuku a steaky na nej postupne opečieme dozlatista zo všetkých strán.

3) Stupeň prepečenia by mal byť medium rare až rare. Keď bude mäso takmer opečené, vložíme do panvice maslo s prekrojenými lístkami šalvie, ochutíme  soľou a panvicu odstránime z ohňa.

4) Vplyvom teploty panvice maslo spení a šalvia sa rozvonia. Lyžicou naberáme z naklonenej panvice karamelizované maslo a prelievame ním opečený steak.

5) Následne mäso vyberieme, ochutíme čerstvo mletým korením z mlynčeka, preložíme do čistej gastronádoby a ešte ho pečieme 5 minút v predhriatej trúbe na 170 °C.

6) Následne ho ochutíme soľou a necháme odpočinúť pri teplote 60 °C asi 5 minút.

7) Príprava zeleniny (cca 30 minút): stonky červeného mangoldu umyjeme, olúpeme a nakrájame na valčeky cca 6 cm dlhé.

8) Mangold baby umyjeme a pomocou odstredivky na šalát odstránime vodu. Fazuľky fawa olúpeme, zelené fazuľky na koncoch odkrojíme (cca 5 mm na každej strane).

9) Pripravený červený mangold, fawa fazuľky a guľaté fazuľky postupne krátko sparíme vo vriacom zeleninovou vývare, a potom ihneď preložíme do studenej vody s ľadom. Sparenú zeleninu necháme odkvapkať na dierovanej gastronádobe alebo sitku.

10) Rovnakým spôsobom sparíme aj hrozienka. Tesne pred servírovaním si na panvici s olivovým olejom speníme olúpaný a nastrúhaný cesnak dozlatista.

11) Následne pridáme sparenú zeleninu, umytý mangold baby, hrozienka a restujeme na skus (,,al dente“) . Hotovú zeleninu ochutíme soľou, cukrom a ihneď servírujeme.

12) Servírovanie: Na teplý tanier na ľavú stranu naaranžujeme restovanú zeleninu, na pravú stranu preložíme steak, ktorý prelejeme šalviovým maslom z panvice.

 



Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina