Postup:
Príprava mäsa:
1. Odblanené mäso pozdĺžne (po vlákne) prešpikujeme klínkami slaniny
a uprostred svalu nožom prerežeme otvor tak veľký, aby sme do neho vložili
natvrdo uvarené vajce. Ak vkladáme viac vajec za sebou, špičky vajec
odkrojíme.
2. Vajcia nám tak lepšie k sebe priľnú. Otvor uzatvoríme ihlou
alebo špajdľou.
3. Takto pripravené mäso ochutíme soľou, čiernym korením
a opečieme zo všetkých strán na panvici z malým množstvom masti. Po
opečení výpek zalejeme vodou, odvaríme a zlejeme do nádoby.
4. Panvicu
vytrieme papierovou utierkou a vložíme do nej zvyšnú masť.
5. Olúpanú,
nahrubo nakrájanú cibuľu orestujeme v panvici dozlata.
6. Potom do základu
vložíme opečené mäso, zalejeme vývarom a odvareným výpekom
do polovice výšky mäsa, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka
(môžeme aj piecť pod pokrievkou v konvektomate na 160 °C).
7. V priebehu
tepelnej úpravy mäso otáčame a podlievame vývarom, poprípade vodou.
Príprava varených zemiakov:
1. Umyté olúpané zemiaky nakrájame na rovnaké kúsky a uvaríme ich vo
vriacej osolenej vode domäkka.
2. Potom scedíme zo zemiakov vodu a ihneď
ich servírujeme.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu horúcich varených
zemiakov, ktoré posypeme najemno nakrájanou pažítkou.
2. Na pravú stranu
taniera servírujeme plátky zregenerovaného mäsa, ktoré podlejeme
precedenou šťavou.