Postup:
1. Príprava zeleniny (20 minút): Umytú zeleninu osušíme, papriky vyčistíme, fenikel očistíme. Nakrájame na kusy - cuketu na hranolčeky, baklažán na plátky (každé koliesko ešte na 4 alebo 6 častí podľa veľkosti), papriky vyfiletujeme a nakrájame na rovnaké kúsky 4 x 4 cm, fenikel na rezančeky. Panvicu pokvapkáme olivovým olejom a každú zeleninu zvlášť opečieme (baklažán však nasucho bez oleja), pridáme plátky cesnaku a tymian a všetko spolu orestujeme. Ochutíme octom, soľou a korením.
2. Príprava pesta (10 minút): Do vyššej nádoby nalejeme 1/3 olivového oleja, pridáme strúčik olúpaného cesnaku, nastrúhaný parmezán, otrhané listy koriandra a petržlenovej vňate, píniové oriešky, ktoré sme si vopred opražili na panvici a nechali vychladnúť. Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme.
3. Príprava mäsa (20 minút): Hovädziu picanhu vyberieme z balenia a necháme "vydýchať". Nakrájame ju priečne na vlákno na porcie s hmotnosťou 200 g. Mäso zľahka potrieme olejom a opečieme zo všetkých strán na suchej panvici alebo grile. Necháme odležať na teplom mieste (v alobale).
4. Servírovanie: Najprv na nahriaty tanier naukladáme ochutenú grilovanú zeleninu, na ňu na pravú stranu taniera poukladáme na tenké plátky nakrájaný steak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom a dosolíme soľou Maldon. Hotový pokrm doplníme koriandrovým pestom.
Zostavil: Vojto Artz
