Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Hovädzie špízy so šalátom zo špargle a artičokov

hovezi_spizy_articoky-400

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆
Čas prípravy: 60 minut

Ingrediencie:

 
  • Mäso: Hovädzí hanger steak alebo flank steak  2000  g
  • Soľ Fleur de Sel 10 g
  • Čierne korenie celé 1 g
  • Olivový olej extra panenský 100 ml
  • Dresing: Olivový olej extra panenský 200 ml
  • Fleur de Sel 1g
  • Citrón (na šťavu) 80 g
  • Cukor trstinový 20 g
  • Šalát: Špargľa biela čerstvá 500 g
  • Špargľa zelená čerstvá 500 g
  • Artičokové srdiečka celé sterilizované 500 g
  • Paradajky datľové 500 g
  • Kapari sterilizované 50 g
  • Červená cibuľa 50 g
  • Olivový olej extra panenský 50 ml

Postup:

1. Umyté a osušené mäso nakrájame ho v smere vlákna na dlhé prúžky asi 2 cm široké.

2. Nakrájané prúžky mäsa ponapichujeme na pripravené špízové ihly (kovové či drevené). Na nahriatom grile špízy grilujeme na 200 °C. z oboch strán.

3. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné rozohriate miesto. Podľa priania volíme stupeň prepečenosti.

4. Len čo je mäso hotové, necháme ho 5 minút tzv. „odpočinúť“. Mäso sa vnútri zatiahne a pri servírovaní z neho nevyteká šťava.

5. Príprava špízu: Sterilizované artičoky necháme odkvapkať a osušené ich rozkrojíme na polovicu.

6. Na rozpálenej panvici s olivovým olejom ich opečieme ich z oboch strán dozlatista. Nálev (voda, citrónová šťava, bobkový list, nové korenie) privedieme do varu.

7. Špargľu olúpeme a krátko ju sparíme v pripravenom náleve podľa potreby. Sparenú špargľu vložíme do studenej vody s ľadom ihneď po vybratí z nálevu.

8. Tým zastavíme tepelnú úpravu a špargľa bude mať aj naďalej krásnu farbu.

9. Špargľu prekrojíme. Paradajky rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme dužinu. Kapary scedíme. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na kocky. Všetky pripravené suroviny zľahka ochutíme dresingom.

10. Príprava dresingu: Do misky nalejeme olivový olej, soľ, citrónovú šťavu, posypeme trstinovým cukrom a metličkou vymiešame hladkú emulziu.

11. Servírovanie: Šalát premiešame s dresingom tesne pred servírovaním. Naaranžujeme ho na tanier a priložíme k nemu špízy.



Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina