Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Grilovaný steak z roštenky U.S. s pečenými zemiakmi, potočnicou, zelenou šošovicou, cibuľkou a figami

grilovany_rib_eye-400

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★☆☆
Čas prípravy: 60 minut

Ingrediencie:

 
  • Mäso: Hovädzia roštenka vysoká - Rib eye  - 800 g   
  • Olivový olej extra panenský 50 ml   
  • Select Korenie čierne , celé 0,5 g  
  • Soľ morská , lupienková 10 g   
  • Zemiaky: Zemiaky Grenaille 250 g  
  • soľ morská , údená 10 g   
  • Olivový olej extra panenský 50 ml   
  • Šošovica: Zeleninový vývar, vlastná výroba 250 ml   
  • Zelená šošovica  150 g   
  • Soľ 15 g   
  • Ocot balsamicový , svetlý 20 ml   
  • Cibuľka: Cibuľka lahôdková 160 g   
  • Soľ 5 g   
  • Olivový olej extra panenský 30 ml   
  • Figy: Figy čerstvé - 4 ks - 200 g   
  • Cukor trstinový 25 g 
  • Doplnky:  Valeriánka 80 g   
  • Olivový olej extra panenský 20 ml   

Postup:

1. Príprava zemiakov: (cca 40 minút) Umyté zemiaky v celku pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme samostatne do alobalu a pečieme v rúre na 180 °C asi 30 minút domäkka. Potom ich vyberieme z alobalu, mierne na ne zatlačíme a opečieme na panvici s olivovým olejom alebo na grile dozlatova.      
Príprava pečenej cibuľky: (cca 5 minút) Z umytej lahôdkovej cibuľky odrežeme zelenú časť, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a pečieme rúre na 180 °C asi 5 minút. Potom vyberieme z alobalu , mierne osolíme a ihneď servírujeme. 

2. Príprava pečenej figy: (cca 5 minút) Umyté a osušené figy pozdĺžne rozkrojíme na polovice, mierne posypeme trstinovým cukrom a postupne ich opekáme na panvici s papierom na pečenie dozlatista.

3. Príprava mäsa: (cca 15 minút) Odkrojený steak z roštenky položíme na dobre nahriaty gril na 250 °C a opečieme z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava. Po opečení mäso preložíme do čistej nádoby, pokvapkáme olivovým olejom  a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).  Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.       

4. Príprava šošovice :(cca 15 minút) Prebratú, prepláchnutú šošovicu uvaríme v dostatočnom množstve zeleninového vývaru na skus. Zo šošovice odcedíme prebytočnú vodu, ochutíme ju soľou, bielym balsamicom, olivovým olejom a servírujeme.   

5. Servírovanie: Na teplý tanier na ľavú stranu položíme pečené zemiaky, na pravú stranu porciu opečeného steaku. Uprostred naaranžujeme pečené cibuľky, figy a ochutenú šošovicu. Jedlo môžeme doplniť miernym pokvapkaním olivovým olejom.

Zostavil: Vojto Artz

 

40x55_METRO_Vojto2_podpis_0420



Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina