Postup:
Příprava šalátu:
1. Sterilizované artičoky necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.
2. Dokonale osušené ich rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, a ešte raz osušíme.
3. Potom ich vložíme na panvicu s veľmi malým množstvom olivového oleja a opečieme ich z oboch strán do zlatistej farby.
4. Do kastrólika nalejeme vodu, osolíme a ochutíme citrónovou šťavou, bobkovým listom a novým korením.
5. Nálev privedieme k varu.
6. Špargľu ošúpeme a krátko ju sparíme v pripravenom náleve – na zahryznutie.
7. Najskôr sparíme zelenú, potom bielu.
8. Sparenú špargľu vložíme do studenej vody s ľadom ihneď po vybratí z nálevu.
9. Tým zastavíme tepelnú úpravu, a špargľa bude mať aj naďalej krásnu farbu.
10. Špargľu prekrojíme. Paradajky rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme dužinu.
11. Kapary preložíme na sitko a necháme odkvapkať. Olúpanú červenú cibuľu nakrájame na kocky.
12. Všetky pripravené suroviny zľahka ochutíme dresingom.
Příprava dresingu:
1. Do misky nalejeme olivový olej, soľ, citrónovú šťavu, zasypeme trstinovým cukrom a metlou vymiešame hladkú emulziu.
Příprava grilu:
1. Najskôr si nahrejeme gril na 200 °C.
2. V prípade, že máme k dispozícii gril, ktorého doska je energeticky rozdelená na dve časti, druhú polovicu grilu nahrejeme na 100 °C.
3. Na tejto časti necháme ogrilované špízy odpočinúť pred servírovaním.
4. Na nahriatu grilovaciu dosku nalejeme malé množstvo olivového oleja a rozotrieme ho po celej ploche dosky.
Příprava špízu:
1. Umytý hanger osušíme papierovou utierkou a nakrájame na prúžky asi 2 cm široké, s hmotnosťou 100 g.
2. Nakrájané prúžky mäsa napicháme na pripravené špízové ihly (kovové či drevené).
3. Na nahriatom grile grilujemešpízy po oboch stranách.
4. Na gril kladieme špízy tak, aby sme ich pri otáčaní položili tam, kde bolo voľné miesto.
5. Gril sa tak nevychladí, a mäso dobre ugrilujeme.
6. Podľa želania volíme stupeň prepečenosti.
7. Akonáhle je mäso hotové, presunieme ho na menší príkon tepla a necháme ho tzv. „odpočinúť“.
8. Mäso sa vnútri zatiahne, a pri servírovaní z neho nevyteká šťava.
Servírovanie:
1. Šalát premiešame s dresingom tesne pred servírovaním.
2. Naaranžujeme ho na tanier a priložíme k nemu špízy.
Tipy šéfkuchára:
- Môžeme používať tiež artičoky čerstvé. Z nich sa používajú iba stredy, tzv. srdiečka. Po očistení ich musíme vložiť do citrónovej šťavy, inak černajú. Potom ich sparíme v ochutenej vode či náleve.
- Pri grile je najdôležitejšie jeho správne nahriatie a samotné načasovanie ogrilovania mäsa. Dodržanie prepečenosti mäsa podľa priania hosťa je samozrejmosťou. Najčastejšia úprava je „medium a medium rare“.