Postup:
Příprava mäsa:
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na gastronádobu
vyloženú kuchynskou utierkou a necháme takzvane vydýchať.
2. Najskôr si grilovaciu dosku zohrejeme na 240 °C. Mäso jemne potrieme olivovým
olejom. Akonáhle je grilovacia platňa nahriata, pomocou kuchynskej
papierovej utierky ju potrieme olejom.
3. Mäso preložíme na dosku a opekáme
ho zo všetkých strán. Mäso pečieme na stupeň prepečenosti „medium
rare“. Dotykom prsta alebo teplomerom si skontrolujeme, či je mäso
správne upečené.
4. Potom mäso preložíme na čistú gastronádobu a necháme
ho asi 10 minút odležať pri teplote 60 °C, aby sa dobre zatiahlo a pri krájaní
z mäsa nevytekala šťava. Medzitým si pripravíme zemiakové hranolky.
Příprava zemiakových hranolčekov:
1. Zemiaky umyjeme, olúpeme a nakrájame na pravidelné steakové
hranolky s priemerom 1 cm.
2. Potom ich prepláchneme studenou vodou
a dôkladne osušíme. Vkladáme ich do fritézy alebo do kastrólika s olejom
zahriatym na 165 °C.
3. Najskôr si ich predsmažíme domäkka a pred
servírovaním ich dosmažíme dozlatista. Vyprážané hranolky necháme
odkvapkať v košíku fritézy alebo na sitku.
4. Pri servírovaní ich mierne
osolíme. Pred servírovaním mäso potrieme zmesou z hrubozrnnej a dijonskej
horčice doplnenej na rezance nakrájaným listovým petržlenom.
Příprava šalátu:
1. Lístky šalátu umyjeme v studenej vode, vyberieme a na sitku alebo v odstredivke
na šaláty ich necháme odkvapkať.
2. Pri servírovaním ich pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.
Servírovanie:
1. Na ľavú stranu teplého taniera servírujeme horúce vyprážané hranolky,
na pravú stranu preložíme grilovanú roštenku. Šalát servírujeme oddelene
v miske.