Postup:
Příprava pyré:
1. Umyté baklažány pozdĺžne prekrojíme, osolíme a potrieme olúpaným, nastrúhaným cesnakom.
2. Umyté zemiaky a prepolené baklažány dáme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme domäkka.
3. Zemiaky aj baklažány vydlabeme, pridáme prevarenú smotanu a spoločne za tepla rozmixujeme dohladka.
4. Ochutíme soľou a nakoniec zjemníme vmiešaním mäkkého masla.
5. Upečenú šupku baklažánu nakrájame na maličké kocky a použijeme ju ako vložku do pyré.
Příprava šalátu:
1. Umyté šaláty natrháme na stredne veľké kusy.
2. Z citrónovej šťavy, cukru,olivového oleja a soli si v miske vyšľaháme metličkou emulziu.
3. Touto emulziou ochutíme tesne pred podávaním listové šalátiky.
Příprava mäsa:
1. Flank U.S. vyberieme z fólie, osušíme papierovou utierkou a na suchej panvici opečieme zo všetkých strán, len aby sa zatiahli povrchové bielkoviny.
2. Správnu teplotu panvice skontrolujeme dlaňou nad panvicou, musí z nej sálať teplo.
3. Akonáhle máme mäso opečené, odložíme panvicu z platne, pridáme veľkú lyžicu mäkkého masla a osolíme ho soľou Maldon.
4. Maslo nám začne peniť, farbiť sa do hneda a intenzívne voňať.
5. Veľkou lyžicou naberáme maslo a niekoľkokrát tak prelievame cez opečený fl ank.
6. Potom preložíme fl ank na pekáč s mriežkou a dopekáme ho vo vopred vyhriatej rúre na 150 °C cca 10 minút.
7. Tlakom prstu na mäso skontrolujeme stupeň prepečenosti.
8. Mäso musí pružiť, nesmie byť pevné.
9. Po upečení ho necháme ešte aspoň 5 minút odpočinúť, aby nám šťava nevytiekla na doštičku po rozkrojení.
Servirovanie:
1. Najskôr dáme na nahriaty tanier baklažánové pyré a pomocou lyžice ho pekne roztiahneme do slzy či iného tvaru.
2. Flank steak nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a posypeme soľou Maldon.
3. Pokrm doplníme ochuteným listovým šalátikom.
Tipy šéfkuchára:
- Listové šaláty nekrájame, ale smerom od rebra trháme. Šalát tak zostane krehký.
- Zo špeciálnych steakových mias sa neodstraňuje tuk, pretože je dôležitou chuťovou súčasťou mäsa.
- Prepečené mäso je tuhé a húževnaté, a tak ho pripravujte v škále stupňa prepečenosti od rare do medium well