Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Československý hamburger

cz-sk-hamburger-400

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 45 minút + 1 hod. 45 minút

Suroviny na približne 10 žemlí:

 
  • 250 g hladká múka*
  • 250 g polohrubá múka*
  • 17 g čerstvé droždie
  • 35 g krupicový cukor*
  • 250 ml mlieko*
  • 14 g soľ3 ks vajcia (2 do cesta, 1 na potretie)*
  • podľa chuti sezamové semienka na posypanie
  • 65 g rozpustené maslo

Na mäso:

 
  • 600 g hovädzie mäso (krk)
  • 150 g gazdovská slanina (tučná)
  • podľa chuti soľ, čierne korenie
  • 10 plátkov údený syr
  • sadlo na opekanie*

Na skaramelizovanú cibuľu:

 
  • 1 – 2 ks cibuľa**
  • 1 lyžica maslo
  • 1 lyžica med*
  • 50 ml čierne pivo
  • podľa chuti soľ

Na kapustový šalát:

 
  • 1/3 hlávky čerstvá biela kapusta
  • 2 – 3 lyžice majonéza**
  • 1 lyžica hrubozrnná horčica*
  • 1 lyžica med*
  • 1 lyžica jablčný ocot**
  • podľa chuti nasekaná čerstvá bylinka (petržlenová vňať alebo ligurček)**
  • podľa chuti soľ

Postup:

Žemle na burger:

1. Do misky rozdrobím droždie, prisypem cukor, 100 ml mlieka izbovej teploty, 1 lyžicu hladkej múky a všetko jemne premiešam. Nechám na teplom mieste vzísť kvások, trvá to približne 10 – 15 minút.

2. Pripravím si väčšiu misu, alebo rovno misu z robota, v ktorej zmiešam obidve múky, soľ, zmäknuté maslo, 2 vajcia, zvyšok mlieka a kvások, ktorý nabral na objeme.

3. Nechám v robote vypracovať hladké cesto, ktoré potom prikryjem potravinovou fóliou a nechám kysnúť na teplom mieste, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem. Zaberie mi to približne 45 minút až hodinu.

4. Pomúčim si dosku a s vykysnutým cestom pracujem veľmi opatrne. Čím viac sa jej dotýkam a prekladám, tým viac stratí zo svojej nadýchanosti. Preto si cesto rozdelím na rovnaké diely o váhe cca 120 g a z každého vypracujem bochníček, ktorý položím na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníčky od seba dávam dostatočne ďaleko, aby sa nedotýkali a nespojili sa pri pečení.

5. Keď je plech plný, prikryjem ho čistou kuchynskou bavlnenou utierkou a nechám kysnúť ešte 15 minút.

6. Rozšľahám si v pohári jedno vajíčko, a pomocou pierka na potieranie dôkladne potriem každý bochníček. Potom zasypem sezamovými semienkami a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na približne 13 – 15 minút.

7. Po upečení nechám žemle vychladnúť. Pred plnením ich pozdĺžne rozrežem a ešte ich na grile
z vnútornej strany opečiem.

 

Mäso na burger:

1. V mäsovom mlynčeku si nameliem hovädzie mäso spoločne s tučnou slaninou. Zmes osolím a okorením.

2. Pripravím si tácku vyloženú papierom na pečenie, na ktorom pomocou kruhovej formičky vytvarujem mäsové koliečka, cca 1 cm vysoké.

3. Na grile alebo na grilovacej panvici opečiem na troške rozpusteného sadla každý kúsok 2 – 3 minúty z každej strany (počas opekania jednej strany mäso neotáčam!).

4. Keď začnem opekať mäso z druhej strany, položím naň plátok údeného syra a nechám piecť dohromady. Údený syr dá mäsu
skvelú chuť a v hamburgeri by nemal chýbať.

 

Skaramelizovaná cibuľka:

1. Očistenú a na plátky nakrájanú cibuľu opečiem na rozpustenom masle.

2. Keď je dozlata, pridám med a nechám skaramelizovať.

3. Zalejem čiernym pivom, ktoré nechám varením vypariť. Odstavím na servírovanie.

 

Kapustový šalát:

1. Do väčšej misy si nakrájam alebo nastrúham kapustu na tenké prúžky a osolím. Soľ nechám chvíľu pôsobiť, približne 15 minút.

2. Postupne pridám ostatné ingrediencie a všetko premiešam. Dochutím podľa seba.

 

Hamburger:

1. Pred podávaním žemľu pozdĺžne rozrežem a opečiem na grile alebo grilovacej panvici z vnútornej strany.

2. Pripravím si všetky komponenty z receptu a poskladám hamburger. Začnem so šalátom, naň dám grilované mäso so zapečeným syrom, pokračujem skaramelizovanou cibuľkou a nakoniec prikryjem vrchným dielom žemle so sezamom.

3. Aby hamburger držal pohromade, použijem špajdľu.





Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina