Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Šunka z prasiatka s chrenovou espumou

sunka_z_prasiatka_s_chrenovou_espumou-400

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★
Čas prípravy: 2 hodiny

Ingrediencie:

 
  • 1 000 g šunky z prasiatka
  • 100 g žltej cibule
  • 150 g mrkvy
  • 120 g zeleru
  • 5 g celého čierneho korenia
  • 5 g celého nového korenia
  • 2 g bobkového listu
  • chrenová espuma
  • 500 g smotany (33 %) 
  • 100 g sterilizovaného chrenu
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 150 g srdiečok hlávkového šalátu
  • 80 g čili žeruchy
  • 20 g skalnej pažítky
  • 20 g shiso byliniek
  • 20 g žeruchy Mustard
  • 20 g žeruchy Tahoon
  • 4 g kvetov sirôtky 
  • 4 g kvetov margaréty žltej
  • 4 g kvetov klinčeka
  • 300 g orechového chleba
  • 100 g lúčneho medu

Postup:

Príprava šunky

1. Cibuľu, mrkvu a zeler ošúpeme a prekrojíme na štvrtiny.

2. Šunku opláchneme, vložíme ju do hrnca so studenou vodou a pridáme očistenú zeleninu a korenie. privedieme do varu, potom znížime príkon na strednú teplotu a varíme miernym varom domäkka približne 1,5 – 2 hodiny.

3. po uvarení šunku opatrne vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť.

Príprava espumy
4. Do malého hrnca nalejeme smotanu, pridáme chren a ochutíme soľou a cukrom. Zmes varíme veľmi miernym varom (ťahaním) približne 10 minút, vymixujeme, precedíme cez jemné sitko a necháme vychladnúť.

5. Potom ju nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky a pomocou dvoch bômb vytvoríme espumu.

6. Fľašu s espumou uchovávame v chlade až do podávania.

Príprava chipsov

7. Mrazený orechový chlieb nakrájame pomocou nárezového stroja na tenké plátky, rozložíme na plech s papierom na pečenie a necháme vyschnúť.

Podávanie

8. Doprostred taniera vytvoríme lôžko z čili žeruchy a položíme naň zatrimovaný list šalátu.

9. Na antikorovom pláte rozložíme tenko nakrájanú šunku, ktorú pokvapkáme medom a natemperujeme ju opaľovacou pištoľou.

10. Šunku vložíme do listu, striekneme na ňu chrenovú espumu, do nej naaranžujeme opláchnuté a odkvapkané druhy žeruchy a okvetné lístky jedlých kvetov.

11. Na tanier umiestnime chlebový čips a pokvapkáme medom. nakoniec v kryo nádobe vymrazíme pomocou dusíka lyžicu espumy a list šalátu (po jednom kuse na porciu), mrazenú espumu premiestnime na tanier a list rozdrvíme pomocou dlane.



Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina