Postup:
1. Nakrájame slaninu na tenké plátky a opražíme ju na panvici s troškou olivového oleja. Až bude slanina chrumkavá, dáme ju na cedák odkvapkať.
2. Dáme variť cestoviny a nastrúhame syr. Najvhodnejší je Pecorino Romano alebo parmezán.
3. V mise vyšľaháme vaječné žĺtky, do ktorých pridáme nastrúhaný syr. Do vaječnej zmesi potom pridáme uvarené cestoviny. Náš tip: Vhodné sú tagliatelle alebo fettucine, omáčka k nim veľmi dobre priľne.
4. Všetko poriadne zamiešame. Týmto spôsobom nám zostávajúce teplo z cestovín výborne tepelne spracuje vajíčka. Potom pridáme slaninu.
5. Tesne pred podávaním pokrm dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Soľ na dochutenie pokrmu nepotrebujeme, pretože slanina je dostatočne slaná.
Věděli ste, že slovo „carbonara“ znamená „po uhliarsky“ a čierne mleté korenie má pripomínať uhoľný prach?