Pracovný postup:
Príprava údeného bôčika cca (45 minút):
1. Umytý a osušený bôčik vložíme do vriacej, osolenej vody s olúpanou, pokrájanou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť.
Príprava cesta (cca 30 minút):
1. Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocky s veľkosťou 5 mm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, hrubú múku, ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kockami žemle, ktoré ľahko zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pohromade, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninkové knedle zarábame vždy ručne, nie v stroji.
Tvarovanie a varenie knedlí (cca 30 minút):
1. Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedle pri varení rozpadnú. Knedle varíme v pare asi 15 minút v konvektomate alebo na paráku. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovicu a posypať smaženou cibuľkou.
Príprava vyprážanej cibuľky (cca 10 minút):
1. Olúpanú cibuľu si nakrájame na nárezovom stroji alebo ručne na 2 mm tenké kolieska, ktoré postupne pomaly vyprážame v oleji na 160 °C do zlatista. Následne cibuľku vyberieme kovovým podberákom na kuchynskú papierovú utierku a necháme odkvapkať. Vyprážaná cibuľka je zlatisto hnedá, sladká, chrumkavá. Pri servírovaní ňou posypeme knedle.
Príprava kapusty (cca 20 minút):
1. Kyslú kapustu ochutnáme a ak je príliš kyslá, tak ju prepláchneme a nakrájame, aby nebola príliš dlhá. Ošúpanú cibuľu nakrájame na drobno a na masti ju orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájanú kapustu, trochu ju podlejeme vodou, ochutíme soľou, rascou, cukrom a krátko podusíme.
Servírovanie:
1. Naparené knedle na tanieri doplníme teplou kapustou so smaženou cibuľkou, masťou a listovým petržlenom.