Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Zemiakové lokše plnené zmesou lekváru a maku s maslom

Zemiakové lokše plnené zmesou lekváru a maku s maslom

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 1 hod

Ingrediencie:

Lokše:

Množstvo ingrediencií aj postup zodpovedajú receptu.

Náplň:

 
  • 500 g slivkového lekváru bez jabĺk
  • 1 g mletej škorice
  • 50 ml tuzemáku
  • 50 g mletého maku

Marinované slivky:

 
  • 400 g mrazených polených sliviek
  • 100 g svetlého trstinového cukru
  • 50 g slivovice Jelínek

Doplnky:

 
  • 200 g masla
  • 50 g maku na posypanie
  • 50 g práškového cukru

Postup:


Príprava lekvárovej náplne:

1. Slivkový lekvár ochutíme mletou škoricou a tuzemákom, pridáme mletý mak a všetko premiešame do hladkej konzistencie.


Príprava marinovaných sliviek:

1. Na miernom ohni pozvoľna a bez miešania rozpustíme cukor, ktorý ďalej zahrievame, kým nevznikne svetlohnedý karamel.  

2. Potom ho zalejeme vodou – hmota stuhne, ale ďalším varením sa rozpustí.  

3. Karamel odvaríme do hustej tekutej konzistencie, potom doň vložíme rozmrazené polovičky sliviek, krátko povaríme a necháme vychladnúť. 

4. Na záver dochutíme slivovicou a necháme úplne vychladnúť.

 

Podávanie:

1. Teplú lokšu potrieme ochuteným lekvárom s makom a prehneme na polovicu.  

2. Preložíme ju na teplý tanier a potom posypeme práškovým cukrom a mletým makom.

3. Nakoniec prelejeme rozpusteným maslom.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Ďalší sortiment