Postup:
Príprava cestovín:
1. Z múky a vajec vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Na strojčeku na cestoviny z neho vyváľame plát, ktorý niekoľkokrát prehneme a opäť pretiahneme.
2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.
3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.
4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.
Príprava batatového pyré:
1. Olúpané bataty a zemiaky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka.
2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.
Príprava zeleniny:
1. Umyté baklažány, cukety a papriky nakrájame na kocky s veľkosťou cca 15 mm a orestujeme ich na malom množstve oleja dozlatista.
2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).
3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.
4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.
Zapekanie a podávanie:
1. Na dno vymazaného pekáča položíme čerstvé cestoviny, potrieme ich batatovým pyré, posypeme orestovanou zeleninou, opečenou artičokou a listovým špenátom. Naň vyskladáme sparenú špargľu.
2.Nasleduje ďalšia vrstva cestovín, pyré a zeleniny. Poslednou vrstvou sú vo vode namočené cestoviny, ktoré pred zapečením posypeme strúhaným parmezánom.
3. Pekáč vložíme do rúry predhriatej na 160 °C asi na hodinu. Čas zapekania závisí od výšky a veľkosti pekáča.
Náš tip: Cestoviny môžeme okrem pekáča či gastronádoby zapiecť aj po jednotlivých porciách v zapekacích miskách. Príprava je časovo náročnejšia, ale výsledok vyzerá oveľa lepšie.