Postup:
1. Šalotku nasekáme nadrobno a spolu s ryžou ju orestujeme na olivovom oleji do sklovita.
2. Potom ryžu podlejeme vínom a pridáme korenie.
3. Po troškách pridávame vývar, vždy tak, aby sa tekutina do ryže pred daľšou dávkou vsiakla.
4. Pokračujeme, až kým nie je ryža na zhryz (cca 12 minút).
5. Potom vmiešame maslo, parmezán a podľa chuti soľ a čierne korenie.
6. Nasekanú šalotku a cesnak necháme na masle zosklovatieť.
7. Pridáme umyté lístky mangoldu (niekoľko ich necháme na ozdobu) a podlejeme vínom a vývarom.
8. Varíme, kým mangold nezvädne, potom všetko ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom a vmiešame do pripraveného rizota.
Tip: Takto pripravené rizoto možno ihned podávať aj bez ďalších doplnkov.