Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Marhuľové knedle

marhulove-knedle

Počet porcií: 3
Obtiažnost: ★★★
Čas prípravy: 50 minut

Ingrediencie:

Cesto:

 
  • 50 g droždie čerstvé
  • 60 g cukor krupica
  • 660 g mlieko 1,5 %
  • 1 500 g múka hrubá (výberová)
  • 90 g vajcia
  • 15 g soľ kamenná
  • 1200 g marhule čerstvé

Posyp:

 
  • 250 g tvaroh hrudkovitý
  • 150 g cukor múčka
  • 300 g maslo 82 %

Orientačná cena za porciu: 0,55 €

Postup:


Príprava kvásku (cca 10 minút):

1. Droždie premiešame s trochou cukru.

2. Pridáme malé množstvo teplého mlieka, lyžicu preosiatej polohrubej múky a vymiešame na riedke cestíčko – kvások, ktorý necháme na teplom mieste do 40 °C vykysnúť.


Príprava cesta (cca 30 minút):

1. Akonáhle je kvások vykysnutý, môžeme zarábať cesto.

2. Do zvyšného množstva múky pridáme vajce rozmiešané v časti teplého mlieka, soľ, vykysnutý kvások, a väčšiu polovicu teplého mlieka.

3. Cesto vypracujeme v stroji na rýchlosť 1 alebo 2, s pomocou háku asi 15 minút, na hladké, polotuhé a vláčne cesto.

4. Správne vypracované cesto musí byť vláčne, lesklé, a odlepuje sa od hrany kotla.

5. Vypracované cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť buď v kysiarni alebo na teplom mieste.

6. Skúšku vykysnutého cesta vykonáme dotykom prsta, ktorý nám vytvorí v ceste jamku a cesto sa nevracia späť do pôvodného tvaru. Cesto zdvojnásobí tiež svoj objem.


Spracovanie cesta (cca 30 minút):

1. Vykysnuté cesto odvážime na 40 g kúsky, ktoré plníme umytými a osušenými marhuľami bez kôstok.

2. Naplnené knedle musíme starostlivo uzavrieť, pretože by sa nám pri varení otvorili.

3. Knedle necháme opäť dobre nakysnúť na múkou posypanom plátne alebo utierke.

4. Vykysnuté knedle varíme buď v konvektomate v pare na 99 °C asi 10 minút - čas sa riadi veľkosťou knedle, alebo vo vode.

5. Ak varíme kysnuté knedle vo vode, vkladáme ich do vriacej, osolenej vody a varíme ich ťahaním asi 3 minúty, potom ich obrátime a opäť varíme 3 minúty.

6. Po uplynutí času jeden vyberieme, rozkrojíme, aby sme sa presvedčili, že je vo vnútri uvarený.

7. Ostatné vyberieme a ihneď ich musíme prepichnúť dvojzubou vidličkou, inak sa nám zrazia a vytvorí sa na nich slizská, stvrdnutá časť, nazývaná „brúsik“.

8. Po vybratí knedle potrieme maslom.


Servírovanie:

1. Uvarené knedle pred servírovaním dobre naparíme a hneď ich aranžujeme na tanier.

2. Posypeme ich práškovým cukrom, strúhaným tvrdým tvarohom a polejeme rozpusteným maslom.



Tipy šéfkuchára:

1. Pri varení v pare v konvektomate knedle varíme na dierovanej, tukom potretej gastronádobe cca 8 minút.

2. Ak máme marhule málo vyzreté, miesto kôstky do marhule vložíme pol kocky cukru a budeme ich mať viac sladké.

3. Cesto musíme kontrolovať, nesmie nám prekysnúť. Prekysnuté cesto sa nedá napraviť, a musíme ho zarábať znova.


marhulove-knedle


Archív receptov

Culinar

Čerstvé ovocie