Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Bavorské dolky

Bavorské dolky

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 2 hod

Ingrediencie:

Cesto:

 
  • 50 g droždie
  • 125 g Aro cukor krupica
  • 400 g mlieko 1,5%
  • 1 000 g múka polohrubá
  • 100 g vajcia
  • 50 g citrón na kôru
  • 15 g soľ kamenná
  • 50 g Leon tuzemský Um 35 %
  • 115 g Horeca Select masť škvarená

Doplnky:

 
  • 400 g slivkový lekvár bez jabĺk
  • 1 g Horeca Select škorica mletá
  • 30 g Leon tuzemský Um 35 %
  • 250 g tvaroh tvrdý na strúhanie
  • 250 g smotana 30%
  • 500 g olej na vyprážanie
  • 30 g cukor práškový (na posypanie)

Orientačná cena za porciu: 0,41 €

Postup:


Príprava kvásku:

1. Droždie premiešame s trochou cukru. Pridáme malé množstvo teplého mlieka, lyžicu preosiatej polohrubej múky a vymiešame riedke cestíčko – kvások, ktorý necháme na teplom mieste do 40 °C vykysnúť.


Príprava cesta:

1. Akonáhle je kvások vykysnutý, môžeme zarábať cesto.

2. Do zvyšného množstva múky pridáme jemne nastrúhanú kôru z umytého citróna.

3. Mlieko si prihrejeme, v malej časti si potom rozmiešame vajce, pridáme soľ, rozpustenú vlažnú masť, vykysnutý kvások a zvyšnú časť teplého mlieka spolu s rumom postupne pridávame do úplného zapracovania.

4. Zo surovín spracujeme polotuhé, vláčne cesto. Ak je potrebné, pridáme mlieko.

5. Cesto vypracujeme v stroji na rýchlosť 1 alebo 2, s pomocou háku a po dobu asi 15 minút, na hladké cesto. Správne vypracované cesto musí byť vláčne, lesklé a odlepuje sa od hrany kotla.

6. Vypracované cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť buď v kysiarni, alebo na teplom mieste.

7. Skúšku vykysnutého cesta urobíme dotykom prsta, ktorý nám vytvorí v ceste jamku a cesto sa nevracia späť do pôvodného tvaru.


Spracovanie cesta:

1. Vykysnuté cesto odvážime na 40g kúsky, vytvarujeme gule a necháme ich opäť dobre nakysnúť na múkou posypanom plátne alebo utierke.

2. Po vykysnutí každú guľu stlačíme, v strede palcom vytvoríme jamku a ponoríme ju do predhriateho oleja na 140 °C, jamkou nadol. Akonáhle je povrch zlatistý, dolku otáčame a dosmažíme.

3. Na prvej dolke si urobíme skúšku, či máme správnu teplotu oleja.

4. Vypražená dolka musí mať zlatistú farbu a vnútri nesmie byť surová.

5. Usmažené dolky vyberieme podberákom na papierovú kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.


Dohotovenie doliek:

1. Lekvár si dochutíme mletou škoricou a rumom.

2. Na usmažené dolky cukrárskym sáčkom s hladkou koncovkou dáme lekvár, ktorý posypeme strúhaným tvarohom.

3. Dolky zdobíme dobre ušľahanou smotanou – taktiež cukrárskym sáčkom.


Servírovanie:

1. Dolky podávame vlažné na teplom tanieri.


Tipy šéfkuchára:

1. Do vyprážaných ciest pridávame rum, aby nám pri vyprážaní cesto nesiakalo tuk.

2. Aby sa smotana dobre vyšľahala, musí mať 33 % tuku a byť vychladená na 6 °C. Samozrejme musíme mať aj metlu na šľahanie. Ak šľaháme strojovo, nesmie byť rýchlosť príliš vysoká – najmä v závere, aby sa nám smotana neprešľahala.

3. Pri kysnutí musíme cesto kontrolovať, aby nám neprekyslo, potom by sa totiž nedalo použiť.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Čerstvé ovocie