Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Torta s thajskou bazalkou

dort-s-thajskou-bazalkou-sk-400

Počet porcií: 12
Obtiažnost: ★☆☆☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

Na korpus:

 
  • 2 ks vajcia
  • 120 g múčkový cukor
  • 1 bal. vanilkový cukor
  • ½ lyžičky kurkuma
  • ½ lyžičky kardamom
  • 1 lyžička nastrúhaný čerstvý zázvor
  • 50 ml kokosové mlieko
  • 50 ml olej
  • 80 g hladká múka
  • 20 g kokos
  • 1 bal. prášok na pečenie (kypriaci prášok)
  • 1 štipka soľ

Na krém z thajskej bazalky:

 
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 1 hrsť lístky čerstvej thajskej bazalky
  • múčkový cukor podľa chuti
  • kôra z jednej limetky

Na ovocnú vrstvu:

 
  • veľká hrsť vykôstkované čerešne, alebo čerstvé maliny
  • 1 plátok želatína

Na marakujový krém:

 
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 150 g mascarpone
  • 200 g marakujové pyré
  • 5 plátkov želatina
  • múčkový cukor podľa chuti
  • 50 g práškového cukru

Postup:

1. Začnem tým, že si rozdelím vajíčka na žĺtky a bielky.

2. Žĺtky vyšľahám s múčkovým cukrom, vanilkovým cukrom, kurkumou, kardamómom a zázvorom do hladkej peny. Pridám kokosové mlieko a olej. Vo vedľajšej miske zmiešam múku, kokos, kypriaci prášok a štipku soli a jemne vmiešam do žĺtkovej peny.

3. Bielky vyšľahám do tuhého snehu a spojím s cestom. Pripravím si malú tortovú formu o priemere 10 – 12 cm, vymažem maslom a dôkladne vyložím papierom na pečenie (aj zo strán).

4. Do formy nalejem cesto, vložím ju do predohriatej rúry na 180 °C a pečiem približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť.

5. V miske si nechám v troške studenej vody napučať plátok želatíny.

6. Do kastrólika dám ovocie a nechám pomaly zahriať, aby mi pustilo trochu šťavy. Stiahnem z ohňa a primiešam plátok želatíny.

7. Ovocie so šťavou pokladiem na tesno do rovnakej tortovej formy, v ktorej som piekla korpus. Vložím do chladničky a chladím, kým nestuhne.

8. Pripravím si krém z thajskej bazalky – v miske začnem šľahať 250 ml smotany na šľahanie a akonáhle mi začne hustnúť, pridám mascarpone. Šľahám dotuha.

9. V mixéri si rozmixujem na jemné pesto bazalku, ktorú pridám spoločne s nastrúhanou limetkovou kôrou do krému. Krém osladím cukrom podľa chuti a preložím do cukrárskeho sáčku.

10. Pokračujem s prípravou marakujového krému – v miske si opäť nechám v troške studenej vody napučať plátky želatíny. Marakujové pyré privediem k varu, odstavím a primiešam doň vyžmýkané želatínové plátky. Nechám vychladnúť na izbovú teplotu.

11. Medzitým si vyšľahám 500 ml smotany na šľahanie a pridám k nej mascarpone a cukor. Do zmesi prilejem marakujové pyré a dobre zamiešam. Krém bude tekutý, ale nebojte sa, v chladničke potom stuhne.

12. Upečený korpus si rozdelím na dve rovnaké polovice. Prvú polovicu potriem trochou bazalkového krému a položím naň stuhnuté ovocie. Na ovocie potom cukrárskym sáčkom nanesiem ďalšiu vrstvu bazalkového krému a pritlačím druhú polovicu korpusu. Navrch ešte príde jedna ďalšia vrstva bazalkového krému.

13. Teraz budem potrebovať ráfik, alebo obvod z tortovej formy o väčšej veľkosti než je samotný korpus. Hrany formy potriem trochou masla a oblepím ju zvnútra cukrárskou fóliou (dá sa tiež využiť euroobal, ktorý sa nastrihá na potrebné pruhy a potom sa nalepí na hrany).

14. Doprostred formy vložím tortu s bazalkovým krémom a kraje vyplním pripraveným marakujovým krémom. Tým zalejem aj celú bazalkovú tortu. Dám do chladničky vychladnúť cez noc.

15. Druhý deň odstránim ráfik (tortovoú formu) a odlepím z torty fóliu. Tortu ozdobím podľa fantázie.



Archív receptov

Culinar

Ovocie