Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Slivkový džem s balzamikom

marmelada_z_ciernych_ribezli_400

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆
Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:

 
  • 1000 g sliviek
  • 500 g želírovacieho cukru (2 : 1)
  • 40 ml brandy
  • 60 ml tmavého balzamikového octu 
  • 1 tobolka vanilky
  • 2 ks anízu
  • 1 pomaranč (chemicky neošetrený)
 

Postup:

1. Slivky nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca spolu s anízom, vanilkovou dreňou i prázdnou tobolkou.

2. Pridáme pomarančovú šťavu, brandy, balzamikový ocot a želírovací cukor a všetko pozvoľna privedieme do varu.

3. Na miernom plameni povaríme približne 5 – 10 minút, potom vyberieme tobolku vanilky a aníz.

4. K zmesi pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a rozmixujeme.

5. Vyskúšame správnu konzistenciu (pozri tip), odoberieme z povrchu penu a následne džem nalejeme do čistých pohárov.

 

TIP: Pred dokončením nalejte trochu džemu na tanierik – ak stuhne, môžete naplniť poháre. Ak nie, nechajte zmes ešte pár minút povariť a potom skúšku zopakujte.



Archív receptov

Culinar

Čerstvé ovoce