Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pravá čokoládová torta so šľahačkou

pravy-cokoladovy-dort-se-slehackou-400

Počet porcií: 12
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

 
  • 125 g maslo + kúsok na vymastenie formy
  • 250 g horká čokoláda
  • 6 ks vajíčka
  • 150 g krupicový cukor
  • 3 lyžice likér Grand Marnier alebo iný pomarančový likér
  • 1 ks pomaranč (nastrúhaná kôra)
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkový extrakt
  • trochu hrubá múka na vysypanie formy

Dozdobenie:

 
  • čerstvé ovocie alebo kakao (najlepšie pravé holandské) na poprášenie

Postup:

1. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a rozmiešame v nej maslo.

2. V miske si rozľaháme 2 celé vajcia a 4 žĺtka, pridáme 50 g krupicového cukru a opatrne vmiešame čokoládovú zmes, 2 lyžice likéru a pomarančovú kôru.

3. V samostatnej miske ušľaháme 4 bielka, pridáme 100 g cukru a vyšľaháme z nich pevný sneh. Zľahka zamiešame do čokoládovej zmesi.

4. Formu vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Použijeme formu priemeru cca 24 cm.

5. Rúru predohrejeme na 180 °C (horkovzdušnú na 160 °C) a nalejeme zmes do formy. Pečieme asi 35 – 40 minút. Čakáme, až okraje vybehnú a popraskajú, ale stred sa ešte mierne chveje.

6. Necháme vychladnúť a opatrne prenesieme z formy na servírovací tanier.

7. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme 1 lyžicu likéru a vanilkového extraktu. Opatrne všetko kladieme do tortovej priehlbiny a na záver poprášime kakaom a dozdobíme podľa fantázie.

Môj tip:

Šľahačku opatrne pokladáme kliešťami na zmrzlinu, vďaka tomu sa vytvoria pekné obláčiky. Zdobíme čerstvým ovocím alebo kúskami pomarančovej a citrónovej kôry, čerstvými jedlými kvetmi alebo len poprášime kakaom. Čím viac si tortu vyšperkujete, tým bude krajšia!



Archív receptov

Culinar

Ovocie