Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Mrkvová torta - Vyššia gastronómia

Mrkvová torta - Vyššia gastronómia

Počet porcií: 6
Obtiažnost: ★★
Čas prípravy: 2 hod

Ingredience:

Korpus:

 
  • 112,5 g cukru
  • 162,5 g mrkvy
  • 50 g vajec
  • 7,5 g vanilínového cukru
  • 27,5 g slunečnicového oleja
  • 2,5 g mletej škorice
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 40 g jadier vlašských orechov
  • 112,5 g hladkej múky „00“
  • 35 g ananasového kompótu bez nálevu

Krém:

 
  • 300 g 3% bieleho jogurtu

Mrkvová omáčka:

 
  • 500 ml mrkvovej šťavy natur
  • 25 g citróna na šťavu
  • 50 g cukru
  • 0,01 g soli

Mrkvové chipsy:

 
  • 200 g mrkvy
  • 0,1 g soli
  • 50 g cukru 

Miska:

 
  • 500 g 10% bieleho jogurtu

Mrkvová drvina:

 
  • 1 000 g mrkvy
  • 50 g cukru kryštál
  • 0,01 g soli

Mrkvový gél:

 
  • 200 g mrkvovej šťavy natur
  • 3 g agar-agaru
  • 0,01 g soli
  • 10 g cukru kryštál

Doplněk:

 
  • 100 g mrkvovej vňate

Vanilkový cukr:

 
  • 1 g prázdnych vanilkových strukov
  • 50 g práškového cukru

 

CENA ZA PORCIU CCA 0,52 €

Postup:

Príprava cesta:

1. Ošúpanú mrkvu uvaríme na zhryz a nastrúhame na hrubom strúhadle.

2. Ananás nasekáme na kúsky vo veľkosti cca 3 mm.

3. V kotlíku vyšľaháme do peny vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom a olejom, potom vmiešame ananás s mrkvou.

4. Preosiatu múku zmiešame so sypkými prísadami (škorica, prášok do pečiva, soľ, vlašské orechy) a jemne zmiešame s vajcami.

5. Hmotu nalejeme do pripravenej tortovej formy, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 90 minút.


Príprava krému:

1. Jogurt mierne premiešame a vložíme do chladničky.


Príprava omáčky:

1. Mrkvovú šťavu pozvoľna zredukujeme dusíkom do zhustnutia.

2. Ochutíme štipkou soli, cukrom a citrónovou šťavou


Príprava mrkvovej vňate:

1. Vňať usušíme rovnako ako mrkvový chips.   


Príprava gélu:

1. V zredukovanej šťave rozmiešame agar-agar, ochutíme soľou, cukrom, privedieme do varu a cca 1 minútu varíme.

2. Potom všetko prelo- žíme na gastronádoby a necháme schladiť.

3. Následne vymixujeme, preložíme do servírovacej fľaštičky a uchováme na podávanie.


Príprava mrkvovej drviny:

1. Ošúpanú mrkvu nakrájame na 5 mm kocky a uvaríme na zhryz v mrkvovom džúse.

2. Precedíme, necháme vychladiť a v miske s dusíkom vymrazíme.

3. Potom preložíme do kútru a nasekáme na čo najjemnejšie kocky.

4. Ihneď preložíme do termomixu, vymixujeme najemno a dochutíme vanilkovým cukrom.

5. Zmrznutú drvinu preložíme do misky a do servírovania uchováme v mrazničke.


Príprava vanilkového cukru:

1. Preosiaty práškový cukor premiešame so tobolkami vanilky a necháme v uzavretej nádobe cca 3 hodiny odležať.


Podávanie:

1. Nahriaty rez korpusu aranžujeme cez stredovú líniu taniera, k nemu servírujeme vytvarovaný nok z jogurtu.

2. Chipsy mrkvy preložíme z každej strany torty, rovnako tak aj vetvičky sušenej vňate.

3. Našľahanú redukciu mrkvovej šťavy lyžicou servírujeme v blízkosti gélu.

4. Nakoniec priložíme mištičku jogurtu, ktorú naplníme zamrznutou mrkvovou drvinou.

  


Komentár Tímu Makro Akademie

Pokrmy tohto typu vyžadujú od personálu kreativitu pri spracovaní surovín a logické myslenie pri ich zostavovaní. Je vhodné pracovať maximálne s tromi surovinami (tu mrkva, jogurt a korpus), ktoré sa však spracúvajú náročnejšími technikami prípravy i servisu. Používanie dusíka je v súčasnosti na výslní – úplne zásadné je však dodržiavanie bezpečnosti a výhradne profesionálneho, na tento účel určeného vybavenia. Najväčší dôraz kladieme na kvalitu surovín, ich spracovanie a načasovanie dohotovenia dezertu. Pri podávaní je dôležitá aj dôkladná príprava jednotlivých komponentov, ich textúra a dokonalé chuťové zladenie.

 

Recept pripravil tím MAKRO Akademie.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Čerstvá zelenina