Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Lístkové cesto

JESENNElistovanie_940x400

Počet porcií: 1
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 2 hodiny

Ingrediencie:

 
  • 500 g hladkej múky
  • 10 g soli
  • 250 ml studenej vody
  • maslo

Lístkové cesto vzniká metódou otáčania a prekladania: na stred jednej vrstvy cesta sa položí kocka masla a spoločne sa prepracujú precíznym prekladaním a následným váľaním. Dôležité je, aby počas prípravy bolo cesto pravidelne ukladané do chladu. Jedine tak zostane vrstva tuku pevná, zabráni spojeniu jednotlivých vrstiev – a bude listovať.

Postup:

1. Z múky, soli a studenej vody vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do misky, prikryjeme a minimálne 30 minút necháme odpočívať v chladničke.

2. Maslo necháme povoliť, mierne ho rozvaľkáme a uložíme do chladničky.

3. Cesto vyberieme z chladu a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme. Stuhnutý plát masla položíme do stredu cesta a zo všetkých strán ho prekryjeme. Vzniknutý „balíček“ rozvaľkáme, trikrát preložíme, otočíme o 90 stupňov, opäť rozvaľkáme a preložíme. Cesto uložíme aspoň na 15 minút do chladničky a celý postup trikrát zopakujeme.

4. Pred samotným pečením cesto necháme odležať v chladničke minimálne 30 minút.



Archív receptov

Culinar

Čerstvé ovoce