Postup:
Príprava cesta:
1. Sypké suroviny zmiešame a vysypeme ich do misy alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajcia, žĺtok, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citróna.
2. Z tejto zmesi vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji vláčne cesto. Hneď ako je prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať.
Tvarovanie a pečenie:
1. Jednotlivé diely cesta vyvaľkáme na plát s výškou 3 mm. Pri vaľkaní cesto priebežne podsypávame hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstránime štetcom alebo zmetákom na múku.
2. Vypichovacie tvorítko s priemerom 2,5 cm najskôr vložíme do misky s múkou, potom vypichneme kolieska z cesta a premiestime ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C do svetloružovkastej farby asi 8 minút.
Dorobenie:
1. Ríbezľovú marmeládu prepasírujeme cez cedák, aby bola hladká. Upečené vychladnuté kolieska potom marmeládou zlepíme.
2. Marcipán vyvaľkáme na tenký plát (2 mm) a pritom ho podsypávame práškovým cukrom. Vypichovacím kolieskom dvojnásobného priemeru vypichneme marcipán a zlepené linecké kolieska ním obalíme.
3. Nakoniec štetcom namočeným v marmeláde dekorujeme vrchnú časť cukrovinky.
Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.