Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Cviklový koláč s čokoládovou ganache

Cviklový koláč

Počet porcií: 4-10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 120 min

Ingrediencie:

 
  • 200 g očistenej a uvarenej cvikle
  • 1 celé očistené jablko
  • 160 g čokolády (aspoň 60 %)
  • 110 g masla
  • 140 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 130 g hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • pikantný lekvár (napr. ríbezľový) na potretie koláčika

Poleva:

 
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 50 g čokolády
  • 30 g masla

Postup:

1. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 20 cm (môže byť aj 22 cm, koláčik bude trošku nižší) a vystelieme ju papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov.

2. V hrnci nad parou rozpustíme čokoládu s maslom.

3. Vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista.

4. V mixéri rozmixujeme uvarenú cviklu s nakrájaným jablkom. Pridáme rozpustenú čokoládu s maslom a poriadne premixujeme.

5. K vajíčkovej zmesi pomaly prišľahávame aj cviklovočokoládovú zmes.

6. Pridáme kakao, múku, prášok do pečiva a štipku soli a zľahka celé cesto premiešame.

7. Dáme piecť na 40 minút. Koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

8. Pripravíme si ganache. V kastróliku zohrejeme smotanu, do ktorej pridáme nasekanú čokoládu a premiešame, nevaríme. Nakoniec pridáme aj maslo a miešame, kým sa tieto 3 ingrediencie neprepoja.

9. Na mierne vychladnutý koláčik natrieme lekvár a polejeme s ganache.

 

MARTA MARČÁKOVÁ

je vyštudovaná právnička a väčšinu voľného času trávi kreatívne v kuchyni pri príprave sladkých dobrôt a následnom fotení. Je spoluautorka kuchárskej knihy Príbehy z kuchyne.

www.thestoryofacake.sk


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Ovocie