Postup:
1. Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykvasiť. Potom kvások primiešame do zmesi hladkej a polohrubej múky, pridáme zvyšný cukor, žĺtky, rozpustené maslo a soľ.
2. Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto necháme minimálne hodinu kysnúť a medzitým si pripravíme makovú náplň.
3. Do maku vmiešame cukor, oba vanilkové cukry a nastrúhanú citrónovú kôru.
4. Zmes prelejeme teplou vodou s rumom a necháme nasiaknuť (teplej vody by malo byť asi o polovicu menej než makovej zmesi).
5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou rozkrájame na obdĺžniky.
6. Do každého obdĺžnika vložíme valček z makovej náplne. Vytvarujeme rožteky, ktoré vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
7. Rožteky potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme piecť na 12 – 15 minút do rúry vyhriatej na 180 – 200 °C.
8. Hotové rožteky na záver zľahka pocukrujeme.