História šumivých vín sa v Taliansku začala písať koncom 19. storočia, kedy Antonio Carpené s troma partnermi založil podľa vzoru francúzskych vinárov spoločnosť na výrobu šampanského. Šampanské síce nevyrábala, dala však základ pre slávne Prosecco, ktoré sa časom stalo módnym nápojom a získalo si obľubu na celom svete. Okrem tohto najznámejšieho predstaviteľa ponúka Taliansko celý rad ďalších šumivých vín, ktoré rozhodne stoja za pozornosť.
Viac o talianskych šumivých vínach
-
Ostatné šumivé vína
Medzi známych predstaviteľov talianskych šumivých vín patrí napr. Asti vyrábané v regióne Piemonte, ďalej Franciacorta z Lombardie a Trento z vinárskej oblasti Trentino-Alto Adige.
-
Ako sa vyrábajú
Šumivé vína vznikajú druhotným kvasením, a to buď priamo vo fľaši (tzv. šampanská metóda), alebo v uzavretých nádobách, pričom sa víno následne plní do fliaš (Charmatova metóda).
-
Prosecco
Domovom tohto osviežujúceho nápoja je Benátsko. Vyrába sa z odrody Glera, ktorú v kupáži menším podielom dopĺňajú ďalšie odrody, a ročná produkcia činí 21 miliónov fliaš.
Služby pre vás
Vinotéky METRO vedú skúsení someliéri, ktorí vám odporučia nielen samotné víno, ale aj vhodné kombinácie s pokrmami. Majiteľom gastronomických prevádzok pomôžu tiež so zostavením a realizáciou vínneho lístka. Pravidelne organizujeme ochutnávky, počas ktorých máte možnosť sa zoznámiť so zaujímavými druhmi vína z nášho sortimentu.
Ďalšie vinárske oblasti a vína
-
Alsasko leží v severovýchodnom výbežku Francúzska, v jeho produkcii dominuje biele víno.
-
Toskánsko je srdcom talianskeho vinohradníctva a domovom novej vlny talentovaných vinárov.
-
Excelentné vína z mikroregiónu Pálava patria k pýcham moravského vinárstva.
-
História pestovania viniča hroznorodého v tomto kraji siaha až do obdobia Veľkomoravskej ríše.
Získajte ponuku na mieru za Váš e-mail
Zadať email
alebo
Registrovať sa v METRO