Gorgonzola patrí medzi najznámejšie talianske vývozné artikle. Ako mnoho iných tamojších syrov hrdí sa označením D.O.P. a pochádza z provincií, ktoré ležia sčasti v Lombardii a sčasti v Piemonte. Plnotučný syr z kravského mlieka s obsahom 48 % tuku v sušine sa vyrába z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú fermentačné prostriedky a spóry ušľachtilej plesne. Lahôdka s bohatým zelenomodrým žilkovaním zrie 2 až 3 mesiace v prírodných skalných jaskyniach s kontrolovanou teplotou.
Tipy z nášho sortimentu
-
CVS Gorgonzola dolce D.O.P.
CVS Gorgonzola dolce D.O.P. patrí medzi tzv. mladé, teda menej vyzreté syry. Jej poznávacím znamením je sladšia a jemne pikantná chuť.
-
Galbani Gorgonzola Eccellenza D.O.P.
Chladený syr s modrou plesňou (1 x 150 g) má svetlomodré žilkovanie, je stredne vyzretý a vyznačuje sa jemnou krémovou štruktúrou.
Viac o syre Gorgonzola
-
Podávanie
Pred konzumáciou nechajte syr minimálne pol hodiny v prostredí s izbovou teplotou, aby sa správne rozvinula jeho chuť a vôňa. Môže sa podávať s kúskom chleba a silným červeným vínom.
-
V studenej kuchyni
Gorgonzola sa podáva buď samostatne alebo ako súčasť surového taniera. Tradičná lahôdka vyniká pikantnou a korenistou chuťou, ktorá sa hodí k šampiňónom, čiernym olivám a reďkovkám.
-
V teplej kuchyni
Tento polotvrdý mliečny výrobok nájde výborné uplatnenie predovšetkým v polievkach, zapečených zemiakoch a zeleninových omáčkach. Ďalej tvorí chutnú náplň do zemiakových placiek alebo palaciniek.
Garancia kvality
Talianske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržovanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prepravy aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Garanciou skvelej chuti je aj označenie D.O.P., ktoré zaručuje tradičný pôvod, charakteristický spôsob výroby a vynikajúce vlastnosti produktu.
Obľúbené syry
Získajte ponuku na mieru za Váš e-mail
Zadať email
alebo
Registrovať sa v METRO