Tolstolobik biely (Hypophthalmichthys molitrix, angl. bighead carp) patrí k chutným rybám z čeľade kaprovitých. Rovnako ako väčšina z nich pochádza z Ázie a je hojne umelo vysádzaný po celom svete. Na rozdiel od mnohých kaprovitých ochotných výnimočne zožrať nejakú živočíšnu potravu sa živia len riasami a fytoplanktónom, ktoré filtruje predovšetkým žiabrami. Do Českej republiky bol dovezený v 60. rokoch. Tolstolobikom vyhovujú stojaté či pomaly tečúce toky s teplotou 6 – 28 °C, často sa chovajú v akvakultúre v chovných rybníkoch. Plachá a na návnadu ťažko uloviteľná ryba žije v húfoch a dožíva sa zhruba 20 rokov.
Tolstolobik biely
Hypophthalmichthys molitrix
Sezónnosť: apríl, október
Pôvod: ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 2 – 4 kg/ks
Tučnosť: vysoká
Znaky
Priemerné exempláre dorastajú do dĺžky 60 – 90 cm, rekordné kusy merajú do 110 cm pri hmotnosti 45 kg, na trh sa dostávajú tolstolobiky s hmotnosťou 2 – 4 kg. Rovnako ako jeho ďalší príbuzný – tolstolobik pestrý, s ktorým je často zamieňaný, má aj tolstolobik veľkú hlavu s vysoko postaveným ústnym otvorom a nápadne nízko položeným veľkým okom, ktoré sa nachádza až pod kútikom úst. Telo s vysokým chrbtom, po bokoch sploštené, pokrývajú drobné striebristé šupiny, na chrbte tmavšie, u starších rýb farba aj na bokoch prechádza do olovenosivého odtieňa.
Využitie
Jemné biele mäso tolstolobika je v predaji chladené (pitvaná ryba, podkovy či filety) aj mrazené. Má viac tuku než mäso jeho príbuzných, vďaka tomu výborne chutí údené, inak sa dá upraviť podobne ako kapor či amur – je vhodné na dusenie, varenie, pečenie, grilovanie, smaženie a fritovanie. Je možné ho použiť na rybie ragú, do rybích fašírok alebo do šalátov so zeleninou, ďalej dusiť na zelenine, na paprike, s bylinkami či na víne. Najchutnejšie sú menšie ryby, ktorým nie je treba sťahovať kožu.
Čerstvé ryby v METRO
V METRO vám ponúkame len tie
najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich
kontrola.
Filetovanie tolstolobika
Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Tolstolobika môžete filetovat podobne ako kapra - pozrite sa, ako na to.