Sumec veľký (Silurus glanis, angl. catfish) je najväčšia sladkovodná ryba. Najhojnejšie sa vyskytuje vo východnej Európe, objavuje sa však naprieč celou strednou Európou až po východné Francúzsko. Teplomilný sumec je pomerne dlhoveký (20 – 40 rokov), vyhovujú mu pomaly tečúce veľké rieky alebo nádrže s bahnitým dnom porasteným vodnými rastlinami. Kvalita mäsa sa sezónne mení podľa obdobia trenia, pred ním je tučnejšie.
Sumec veľký
Silurus glanis
Sezónnosť: nie
Pôvod: ČR
Metóda lovu/chovu: chov
Veľkosť: 2 – 10 kg/ks
Tučnosť: stredná
Znaky
Sumec výnimočne dorastá do dĺžky 3 m pri hmotnosti 150 kg, priemerná dĺžka sa pohybuje okolo 1,5 m. Na gastronomické účely sa obvykle lovia kusy s hmotnosťou okolo 4 kg, pretože mladšie a menšie ryby majú jemnejšie a chutnejšie mäso, staršie bývajú príliš tučné a tuhé. Sumec má širokú a plochú hlavu, modročierny chrbát, zelenkavé boky a svetlejšie brucho, telo je pokryté slizkou kožou bez šupín. Zatiaľ čo chrbtová plutva je v pomere k telu veľmi malá, ritná je pomerne dlhá. Typickým znakom tejto impozantnej ryby sú dlhé chrupavkovité „fúzy“ na hornej aj spodnej čeľusti, ktoré nahrádzajú jej nedokonalý zrak. Čeľuste sú veľmi silné a radami dozadu zahnutých drobných zubov ryba drobí potravu podobne ako na strúhadle.
Využitie
Pevné sumčie mäso obsahuje pomerne veľké množstvo tuku, je však ľahko stráviteľným a cenným zdrojom bielkovín. Obsahuje vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a dodáva organizmu vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Okrem absencie šupín je veľkou prednosťou sumčieho mäsa minimálny obsah kostí. Vďaka vyššiemu obsahu tuku sa hodí na úpravu pri vyšších teplotách, ako je smaženie alebo grilovanie, kedy sa časť tuku vypečie, ale mäso zostane veľmi šťavnaté. Mladšie a menšie sumce je možné pošírovať alebo dusiť. Mäso skvelo chutí v klasickom trojobale, pivnom cestíčku či bylinkovej kruste. Hodí sa aj na prípravu polievok – sumec a kapor sú neoddeliteľnou súčasťou maďarskej rybej polievky halászlé. Ryba sa dá tiež naložiť nakyslo a využiť na prípravu najrôznejších šalátov, v údenej forme patrí k rybím delikatesám.
Tipy zo sortimentu, akcie a cena
Čerstvé ryby v METRO
V METRO vám ponúkame len tie
najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich
kontrola.
Filetovanie sumca
Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Sumca môžete filetovat podobne ako kapra - pozrite sa, ako na to.