Ryby z Francúzska do 72 hodín
Do METRO sa ryby z Francúzska dovážajú 3× týždenne, vždy v štvrtok, sobota a utorok. Pozrite sa, akou cestou sa ryby dostanú z Francúzska až do našich predajní, zoznámte sa s loďami, ktoré ich lovia, a pozrite sa, ako prebiehajú rybie aukcie a s akými informáciami počas predaja pracujeme.
Z Francúzska do Bratislavy za 72 hodín
Pozrite sa na cestu francúzskych rýb od výlovu až na predajné pulty – a to všetko za 72 hodín!
Petit Bateau je len 15 metrov dlhá loď loviaca vždy len pri pobreží. Po dosiahnutí miesta výlovu sa spustia dvadsaťmetrové siete a vďaka lanám sa siete dostanú až 100 metrov od lode. Takto natiahnuté sa ťahajú za loďou 2 – 4 hodiny.
Ide o denné úlovky a každý úlovok sa tu predá. Dĺžka aukcie závisí od denného úlovku, ktorý je ovplyvnený najmä počasím.
Tu sa podľa požiadaviek zákazníkov úlovok pitve, filetuje, porciuje a balí.
Rungis je největší evropský trh na ryby, ovoce a zeleninu, maso, drůbež a květiny.
Sem se svážejí čerstvé ryby z celé Evropy. METRO kontroloři pečlivě sledují kvalitu, hmotnost a způsob balení. Probíhá zde i kuchání, porcování, filetace a součástí platformy je také vivárium pro živé humry.
Ryby jsou dodávány během noci a na pultech jsou vystaveny již od začátku otevírací doby.
Malé a veľké lode
Teraz sa zameriame na rozdiely lovu tzv. Petit Bateau (malé lode) a Gros Bateau (veľké lode).
Petit Bateau (malá loď)
Je len 15 m dlhá, loviaca maximálne 35 míľ od pobrežia. Posádku väčšinou tvorí kapitán a dvaja rybári. Miesto lovu určuje kapitán na základe svojich skúseností, počasia a sezóny. Loď je na mori maximálne 1 deň, buď na nočný, alebo denný lov. Po dosiahnutí miesta výlovu sa spustia dvadsaťmetrové siete a vďaka lanám sa siete dostanú až 100 metrov od lode. Takto natiahnuté sa ťahajú za loďou 2 – 4 hodiny. Tento spôsob lovu zamedzí veľkému tlaku na rybu v sieti, a preto sú ryby po vytiahnutí stále živé. Dôležité je, že sa všetko robí vlastnými rukami, bez počítačovej techniky (iba sonar) a lov samotný nie je intenzívny. Pitvanie rýb prebieha okamžite po výlove priamo na lodi.
„Nevýhodou“ v prípade rýb lovených Petit Bateau je, že ryby sú až veľmi čerstvé a nie je možné ich hneď konzumovať. Je potrebné ich nechať cca 2 dni zachladené na ľade a až potom konzumovať.
Gros Bateau (veľká loď)
Ide o veľké lode, ktoré vyplávajú na more až na 15 – 20 dní. Posádka je niekoľkočlenná a celý lov prebieha pomocou počítačov a sonarov. Siete sú do mora spúšťané až do hĺbky 800 – 900 metrov, kde zostávajú až 13 hod. Týmto dochádza k veľkému tlaku na ryby. Ryby sú po vytiahnutí na palubu poškodené a už nežijú. Ide teda o intenzívny lov, kedy sa ryby používajú predovšetkým na filety.
Rybie aukcie
Ryby sa vo Francúzsku pre ČR a SR nakupujú prostredníctvom aukcií. Ako to všetko funguje?
Rybie aukcie na francúzskom pobreží
Rybie aukcie, ktoré organizuje štátna organizácia CCI, prebiehajú priamo v mieste vyloženia rýb z lodí (prístavné sklady) alebo pomocou vzdialeného pripojenia cez počítač každý deň od 5:00 do 7:30 hod. Na aukciu má prístup každý, kto je registrovaný. Naši kolegovia z Francúzska sa môžu pripojiť na cca 20 aukcií, z ktorých jedna je taktiež v Holandsku. Na týchto aukciách sa môže denne objaviť až 100 ton rýb, ktoré rybári ulovili denne (Petit Bateau) alebo za posledných niekoľko dní (Gros Bateau). Presné množstvo vždy záleží na jednotlivých úlovkoch, ktoré ovplyvňuje najmä počasie.
Ako vyzerá aukčná obrazovka?
Môžeme na nej vidieť, aká loď (Bateau – St Bri) aké druhy rýb ulovila (Espece – Grise), šaržu (N'Lot – 15007), aká je kvalita ryby (Qual. E – najlepšia, A – bežná, B – poškodené/staršie), jej úpravu (Pres. – Ent) – pitvaná, filety..., veľkosť (Taille – 10) a aké je dostupné množstvo (Poids – 54 kg). Ďalšou dôležitou časťou obrazovky je aktuálna cena (Prix/kg – 8,50 €), ktorá sa mení smerom nadol, a hneď ako niekto rybu kúpi, cena sa okamžite opäť zvyšuje. Každý rybár má garantovanú minimálnu výkupnú cenu (Ordre d’achat).