Ustrice obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, napr. jód, sodík, vápnik, draslík, mangán, železo, meď, zinok, fosfor a vitamíny A, B1, B2. Je možné ich konzumovať po celý rok – v zimných mesiacoch akumulujú svoje zásoby a sú lahodne mäsité, počas najteplejších mesiacov sa ich preprava riadi prísnymi hygienickými opatreniami.
Ustrice musia byť lesklé a vlhké. Farba sa môže líšiť podľa miesta pôvodu. Chladené lastúry by mali byť zavreté, mierne otvorený exemplár sa musí po ľahkom dotyku okamžite uzavrieť. Dôležitá je taktiež vôňa – aj ten najmenší zápach je varovný.
Otvorenie lastúry vyžaduje silu, správnu techniku a profesionálne vybavenie. Potrebný je špeciálny nôž na ustrice, ako aj krúžková oceľová rukavica chrániaca ruku, ktorá lastúru drží.
Ustrice sa podávajú surové, vyprážané, pečené, varené, gratinované priamo v lastúre alebo údené. Kombinovať sa môžu s cesnakom, šalotkou, smotanou, vajcom, paradajkami, špenátom aj koreňovou zeleninou. Dobre si rozumejú s jemnými omáčkami, napr. holandskou či vínnou penou, alebo pikantnejšími dresingami z kvalitného octu ochuteného čerstvým čiernym mletým korením.