Slávky jedlé (Mytilus edulis, angl. mussel) sa vyskytujú vo všetkých moriach – preferujú poloslanú vodu na plytčinách v blízkosti ústia riek. Ešte v štádiu larvy sa prichytia ku kameňom, kolom, pilierom, skalám alebo škrupinám väčších mušlí vlasovým vláknom z proteínu a železa. V plytkých vodách vytvárajú tzv. lavice – kolónie majúce niekoľko tisíc druhov. Stredne veľká slávka prefiltruje za hodinu viac než 1 l vody, teda až 25 l vody denne. Pritom z vody žiabrami odoberá kyslík a miniatúrne časti potravy.

Prispôsobivosť týchto mäkkýšov (nevadí im, ani keď sa pri odlive na čas ocitnú na suchu) a jednoduché rozmnožovanie ich priamo predurčuje na farmový chov prirodzenou cestou. Najviac farmovaných slávok pochádza z Číny, ďalšími producentmi sú krajiny Severnej Ameriky, v Európe najmä Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko a Dánsko.


Slávka jedlá

Slávka jedlá

Mytilus edulis


Sezónnosť: september – máj

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: drapáky

Veľkosť: 43 – 80 ks/kg

Tučnosť: nízka



Znaky

Robustný lastúrnik má lesklú modročiernu schránku pripomínajúcu kvapku a oranžové mäso. Vnútorná strana mušle zloženej z dvoch častí má perleťovú farbu, povrch je zľahka ryhovaný. Dorastá do dĺžky 5 – 10 cm.

Využitie

Slávky vynikajú morskou vôňou a jemnou, minerálne slanou chuťou. Ich pružné, pevné a netučné mäso s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok ich predurčuje na množstvo kulinárskych úprav. Je možné ich konzumovať surové, ale sú mierne horké, preto sa spravidla podávajú varené. Pred prípravou sa musia niekoľkokrát dôkladne vypláchnuť v studenej vode, prípadne okefovať. Varia sa živé. Ak je škrupina zavretá alebo zľahka pootvorená a po dotyku prstom sa zavrie, je to známka života. Po uvarení sa znaky požívateľnosti obrátia: mušle musia byť doširoka otvorené, zavreté sú mŕtve a patria spolu s rozbitými do odpadu. Tento bezpečnostný filter sa nesmie nikdy vynechať, konzumácia hoci aj jedinej mŕtvej mušle môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačku a bolesť hlavy, čomu nezabráni ani skutočnosť, že mäso prešlo varom. Klasikou sú slávky varené bez škrupiniek vo vývare s bielym vínom a koreňovou zeleninou. Je možné ich taktiež piecť, gratinovať alebo pridať ako ingredienciu do polievok. Špecialitou zo škótskych Orknejí sú údené slávky.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Hľadáte recept na slávky?

Tiež máte radi ryby a morské plody, ale neviete ako ich pripraviť? Skúste naše recepty! Krok po kroku sa stanete majstrom kuchyne!

Odkiaľ dovážame ryby

Ryby a morské plody pre vás dovážame z celého sveta – pozrite sa na krátke video.