Krab nemecký (Cancer pagurus, angl. crab edible), v zoologických publikáciách označovaný taktiež ako krab hnedý alebo francúzsky, je najpredávanejším druhom kraba v Európe. Obýva Severné more a Atlantický oceán od súostrovia Lofoty až k pobrežiu Maroka, riedky výskyt je pozorovaný taktiež vo vodách západného Stredozemného a Jadranského mora. Vyhovujú mu hĺbky 30 – 50 m s kamenitým či piesčitým dnom, kde je cez deň zahrabaný a v noci loví mäkkýše a kôrovce. Krabia sezóna trvá od septembra do februára – v tomto období majú kraby najviac mäsa a pohybujú sa v plytkých vodách. Lovia sa do klietok s rybou návnadou, ktoré sa spúšťajú z lode na dno a vyťahujú sa pomocou hydraulických žeriavov. Kraby sa ihneď triedia, aby sa v klietkach navzájom nenapadali, podpriemerné kusy a samice sa vracajú späť do mora.
Krab nemecký
Cancer pagurus
Sezónnosť: nie
Pôvod: SV Atlantik
Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá
Veľkosť: 0,4 - 2 kg / ks
Tučnosť: nízka
Znaky
Krab nemecký má široký oválny chrbtový pancier s hrdzavo hnedým zafarbením, na prednej strane s vrúbkovaním pripomínajúcim okraj koláča. Silné klepetá sú zakončené čiernymi kliešťami a štyri páry nôh pokrýva ochlpenie. Najväčšie exempláre vážia až 6 kg pri šírke panciera 30 cm, priemerní jedinci však na šírku merajú len 20 cm.
Využitie
Kraba nemeckého a ďalšie takzvané široké kraby je možné kúpiť živé, varené, mrazené aj konzervované. Pomerne dobre znášajú transport. Varia sa rovnakým spôsobom ako homár – zaživa vo variacej vode či vývare. Jemné mäso tvorí tretinu celkovej hmotnosti kraba, najviac sa ho nachádza v klepetách a určité množstvo taktiež v tele samcov. Mäso sa konzumuje varené, hodí sa ako súčasť studených šalátov, je možné ho piecť a zapekať s ďalšími prísadami. Vydlabaný a očistený pancier sa dá použiť na servírovanie šalátov alebo sa v ňom krabie mäso môže ďalej zapekať. Pre maximálny pôžitok je potrebné šetriť korením, čo ostatne platí pre väčšinu morských plodov a rýb.
Tipy zo sortimentu, akcie a cena
Čerstvé ryby v METRO
V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.
Spracovanie kraba
Spracovanie kraba je veľmi podobné ako spracovanie homára. Pozrite sa, ako kôrovce správne uvariť aj ako odstrániť pancier.