Exotická ryba poskytuje znamenité, jemné a vláčne biele mäso, ktoré vzdialene pripomína kuracie. Je vhodné na všetky druhy kulinárskych úprav, a uspokojí tak náročných gurmánov, ako opatrnejších konzumentov, ktorí z ponuky rýb uprednostňujú druhy s jemnejšou chuťou. Skvelo sa hodí na smaženie, grilovanie a pečenie, menšie kusy sa dajú pozvoľna dusiť či využiť na prípravu rybacej polievky. Pri kombinovaní chutí je možné pracovať s ingredienciami, ktoré tradične dopĺňajú biele ryby – soľ, čierne či biele mleté korenie, maslo, kmín, citrónová šťava a čerstvé bylinky ako petržlen, pažítka, tymian, šalvia či saturejka. Vzhľadom na oblasti svojho výskytu sa ploskozubec bežne používa aj na prípravu exotických a orientálnych pokrmov a dobre ladí taktiež s výraznejšími surovinami, ako je čili, zázvor, cesnak, karí alebo kokosové mlieko.