Srnec obyčajný je najrozšírenejším zástupcom čeľade jeleňovitých v Európe a väčšina srnčieho mäsa na tunajšom trhu pochádza z tuzemských revírov. Má jemnú chuť a vôňu a patrí k najvyužívanejším a najžiadanejším druhom zveriny.


940x200

Viete, že..?

Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu.

Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a množstvo dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej neškodnosti.


Znaky

Srnčie mäso sa vyznačuje červenohnedou farbou, jemnou štruktúrou svalového vlákna a nízkym obsahom tuku. Zvlášť oceňované je mäso pochádzajúce z mladých zvierat vo veku okolo jedného roku. Čím je zviera staršie, tým je mäso chuťovo výraznejšie a má pevnejšiu štruktúru.

Využitie

Srnčie mäso obsahuje veľmi málo tuku a nesvedčí mu príliš dlhá úprava pri vysokých teplotách – ľahko sa totiž vysuší. Predísť tomu je možné prešpikovaním alebo obalením do slaniny. Najušľachtilejšou časťou je srnčí chrbát, ktorý je možné piecť vcelku alebo naporciovať a krátko opiecť ako medailóniky. Nakrájaný na veľmi tenké plátky a krátko opečený sa podáva taktiež ako carpaccio. Na pečenie sa dobre hodí stehno, z vrchného a spodného šálu sa najčastejšie pripravujú steaky. Na guláše a dusené zmesi je ideálny bok, pliecko, pupok alebo plece, ktoré sa pečie aj vcelku alebo využíva na rolády a závitky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!