Bažant je najpredávanejším druhom pernatej zveri v Európe. Pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnosti je rozšírený po celom svete. Má veľmi chutné mäso s jemnou arómou, ktoré je v čase loveckej sezóny vyhľadávanou lahôdkou.


940x200

Viete, že..?

Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu.

Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a množstvo dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej neškodnosti.


Znaky

Svetlé a hrubo vláknité bažantie mäso obsahuje malý podiel tuku. Najoceňovanejšie je jemné a šťavnaté mäso z mladých bažantov, ktorí dosiahli hmotnosť 700 – 1 300 g. V prípade starších kusov je tuhšie, hrubšie a suchšie.

Využitie

Najchutnejšími časťami bažanta sú stehná a prsia, ktoré sa pripravujú najčastejšie pečené či dusené. Piecť je možné aj bažanta vcelku, napríklad na koreňovej zelenine, červenom víne, s plnkou a dobre ladí taktiež s ovocím – napr. s jablkami, hruškami alebo brusnicami. Bažantie mäso má tendenciu sa pri tepelnej úprave vysušiť, preto sa odporúča ho pred prípravou prešpikovať alebo obaliť plátkami slaniny. Mäso mladých bažantov vyžaduje relatívne krátku tepelnú úpravu (40 – 60 minút podľa hmotnosti), staršie mäso je vhodné predvariť a potom krátko dopiecť.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!