Teľacie vnútornosti sú vyhlásenou delikatesou, na našich stoloch sa však zatiaľ príliš často neobjavujú. K najvyhľadávanejším druhom patrí pečeň, obličky a srdce, obľúbený je taktiež brzlík alebo mozoček.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Teľacia pečeň má oproti hovädzej svetlejšiu farbu, jemnejšiu chuť a krehkejšiu konzistenciu. Obličky sú pevné, majú charakteristickú tmavočervenú farbu a obsahujú loj, ktorý pred prípravou treba odstrániť. Srdce je tvorené jemnou svalovinou a obsahuje minimum tuku. Príjemne aromatický a ľahko stráviteľný brzlík ponúka krehké tkanivo pevnej konzistencie.

Využitie

Populárna teľacia pečeň sa podáva v minútkovej úprave – smažená, opečená alebo grilovaná. Obličky sa hodia na dusenie, podobne ako srdce, ktoré sa aj varí, griluje a pečie. Brzlík treba najskôr krátko povariť (pošírovať) vo vode či vývare, potom sa môže dusiť, piecť alebo krátko smažiť. Teľacie vnútornosti dobre ladia s omáčkami na báze smotany či vína, chuťovo ich dobre doplní taktiež slanina, huby, koreňová zelenina alebo horčica.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!