Nožiny sú s ohľadom na vysoký podiel kostí menej nákladné než ostatné časti teľacieho, poskytujú však veľmi kvalitné a chutné mäso. Nad nožinou sa nachádza karabáčik, ktorého jemnosť a vláčnu konzistenciu oceňujú aj najnáročnejší konzumenti.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Mäso z teľacích nožín má charakteristickú ružovú farbu, je chudé a šľachovité. Zadné nožiny sú v porovnaní s prednými väčšie, mäsitejšie a obsahujú menší podiel väziva. Obvykle sa predávajú a spracovávajú so špikovou kosťou. Mäso z karabáčika je menej prerastené než nožina, obsahom kolagénu sa jej však vyrovná.

Využitie

Chuť a konzistencia nožiny najlepšie vynikne pozvoľným dusením pri nižšej teplote – obsiahnuté väzivo nenapučí a mäso je jemné a vláčne. Upraviť ich je možné vcelku so špikovou kosťou, ktorá chuť pokrmu ešte podčiarkne. Karabáčik sa s obľubou využíva na guláše a ragú, je možné ho taktiež variť alebo piecť, dobre vyzreté mäso sa pripravuje na grile ako steak.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!