Obľúbené kolienka pochádzajú najmä z mäsitých zadných nožín a poskytujú veľmi vláčne mäso, ktoré je vďaka ponechanej kosti doslova nabité chuťou.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Teľacie kolienka sú dostupné vcelku alebo nasekané na plátky so špikovou kosťou uprostred. Mäso je chudé, krehké a obsahuje vyšší podiel šliach a väziva.

Využitie

Teľacie kolienka vyžadujú dlhší čas tepelnej úpravy – ideálne je pozvoľné dusenie pri nižšej teplote, dôležitý je taktiež dostatok tekutiny, aby väzivo mohlo absorbovať dostatok vlhkosti. Pripraviť ich môžete na víne, zelenine, pive či bylinkách, najslávnejšiu úpravu predstavuje taliansky pokrm pôvodom z Milána s názvom ossobuco – plátky kolienok so špikovou kosťou, ktoré sa dusia spoločne s paradajkami, bielym vínom, vývarom a korením.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!