Teľací chrbát poskytuje úžasne krehké a výnimočne chutné mäso, ktoré vynikne najmä pri minútkovej úprave.


940x200

Viete, že..?

Teľacie mäso nepotrebuje dlho zrieť a je možné ho tepelne upraviť už dva dni po porážke.

Je charakteristické krehkosťou a jemnou chuťou – navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín a takmer o polovicu menej tuku než mäso hovädzie.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa dobre snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodnou spoločnosťou je taktiež smotana či biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou, napríklad so špargľou, mrkvou, fazuľkami alebo hráškom.


Znaky

Chrbát sa delí na dve časti – prednú, ktorú tvorí chrbtová svalovina a rebierka, a zadnú, ktorá pochádza z bezrebrovej časti. Vyznačuje sa veľmi krehkým, jemne vláknitým mäsom, ktoré je pokryté tenkou vrstvou povrchového tuku, vďaka ktorej je mäso veľmi chutné a šťavnaté.

Využitie

Teľací chrbát je možné upiecť vcelku, napríklad na víne, koreňovej zelenine, na hubách alebo jednoducho na masle s bylinkami. Naporciovaný na plátky, kotlety a rebierka je ideálny na minútkovú úpravu na panvici a grile. Veľmi oceňovaná je tzv. ľadvina, ktorá pochádza zo zadnej časti chrbta, a krehkosťou, chuťou aj možnosťami využitia je porovnateľná s panenskou sviečkovou. Tepelná úprava vyžaduje istú opatrnosť, aby mäso zostalo krehké a šťavnaté – nesvedčia mu príliš vysoké teploty a prudké opečenie, vhodnejší je menší žiar a viac času.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!